България

Близките на 6-има умрели от отровна ракия в Якоруда, искат 2 милиона лева кръвнина

Снимка: Тони Маскръчка

Собственикът на дърводелски цех Тайфи Мекльов я продавал и подарявал за мъжки събирания – рожден ден, колене на прасе.

Твърди, че получил тубата от друг – не знаел, че има високо съдържание на метанол. Не опитал обаче скоросмъртницата, а пил вино, съобщава 24 часа.

„Половината град Якоруда щеше да си замине от отровната ракия. Благодарение на аутопсията на сина ми се разбра причината. Чухме, че за Нова година дори заведение купило от същата ракия. Тоя мръсник заслужава до живот да е в затвора! Затри шестима млади мъже, а сега се разхожда на свобода.“ Така нарежда през сълзи Хатидже Муртева, майка на починалия от отравяне с метилов алкохол Салих, на 29 г.

Доказано е, че освен него още петима мъже на възраст от 30 до 40 г. умряха през декември 2015 г., натровени с метанола, който получили от съгражданина си Тайфи Мекльов.
Преди дни Мекльов застана пред окръжния съд в Благоевград с обвинение, че е разпространил опасна за здравето спиртна напитка, довела до смъртта на шестима.
Други осем са спасени от лекарите в реанимацията. В хода на досъдебното производство се установи, че ракията, продавана и подарявана, съдържала метилов алкохол (метанол) с концентрация над максимално допустимото.

В коридорите на съда Хатидже колабира и се наложи да я свестяват с вода и да пие лекарства. Жената накрая дори отказа да влезе в залата, за да не се разстройва допълнително.

Трагедията се разигра около Коледа на 25 декември 2015 г., рожден ден празнувал 38-годишният Вайдин Мисанков. Събрал се с приятелите си Салих Муртев. Мустафа Юсеинов и др. в дърводелския цех на Тайфи Мекльов, за да се почерпят. Според разследването Мекльов извадил туба от 6 л. с ракия и всички изпили около 2 литра. Домакинът обаче пил вино.

На следващия ден на Вайдин му прилошало, успял да стигне до двора на Спешния център в Якоруда и там починал. Погребали го без аутопсия, защото никой не се съмнявал, че причината може да е алкохолът. В деня на смъртта си Салих също се почувствал зле. Ходил до Спешния център, но му дали лекарство и той се прибрал вкъщи.

‘Лежеше и му беше лошо. погледна телефона си и каза, че се развалил, защото екранът не свети. Аз му казах, че няма такова нещо, и се усъмних, че не вижда. Откарахме го в болницата в Разлог и там почина в адски мъки“, разказва Хатидже.
Синът й работел на строеж в столицата и шефът му, след като разбрал, дал съвет да се иска аутопсия. Тя установила, че е отровен от метанол. Един след друг починали още Мустафа Юсеинов, който бил на рождения ден, както и Рифат Тупев и Симеон Гаджев. И при тях
аутопсията установила натравяне с метанол.

В първия ден от Коледа в цеха на Тайфи пристигнал Младен Биков, за да му донесе породист заек за разплод. Споделил, че на 26 декември ще коли прасе, и поискал ракия. Мекльов му дал останалите от тубата 4 литра.

На “свинската сватба“ седнали шестима приятели на Младен да се черпят.
Часове по-късно той, братовчедите Иван и Николай Неделчеви, Юри Методиев. Живко Петров, Димитър Петров. Юсуф Мангов и Лазар Неделчев се озовали в болницата с натравяне с метилов алкохол. Лекарите успяха да ги спасят след дълъг престой в реанимация.

След като прокуратурата започна разследване, бе арестуван разпространителят на ракията и
се наложи ексхумация на първия починал Вайдин Мисанков.
Пред съда при гледане на мярката за неотклонение Мекльов се оправда, че ракията била донесена в цеха му десетина дни по-рано от 33-годишния Юсуф Мемчов. Оказа се обаче, че той е починал още на 21 декември.

‘Тайфи да не прехвърля вината на сина ми, че той не може да стане от гроба и да се защити“, плаче майката на Юсуф. Тогава прокуратурата разпореди ексхумация и на Юсуф и се разбра, че и той е починал от същия алкохол.

Наследниците на петима от починалите пуснаха граждански искове за кръвнина общо от 1 730 000 лв. Майката на Симеон Гаджев, която живее в Англия, е изпратила заявление до съда. че се отказва да предяви иск за обезщетение. Шестима от натровените, но оцелели, предявиха искове за по 50 хил. лв.

‘Не се боря за пари, а да си получи наказанието от оцелелите аз бях най-зле, знам какви мъки преживяхме в болницата. Още имаме болки и цял живот ще страдаме“, каза Иван Неделчев.

Подсъдимият Тайфи Мекльов постоя за кратко в ареста и бе пуснат под домашен арест, а след това и тази мярка за неотклонение му е отменена.

Два пъти съдът връща делото на прокуратурата за отстраняване на противоречия в обвинителния акт. От показания на свидетели се установило, че някои са купили ракията от заведение, но не било ясно как се е озовала там.

На разпоредителното заседание на съда адвокатът на Мекльов Лъчезар Таков поиска ново връщане на обвинителния акт на прокуратура. „Не е ясно как напитката се е озовала в Тупев и Гаджев – чрез дарение или продажба.

Не става ясно от обвинението и дали това е станало при условия на престъпна небрежност, или става въпрос за умисъл.
Никъде не пише, че Мекльов е знаел, че питието е опасно”, каза защитникът на подсъдимия.
Той оспори и като допустими гражданските искове на шестимата излекувани.

“От молбите им става ясно, че не Мекльов, а Младен Биков е разпространил ракията”, каза адвокатът.

Съдът обаче отхвърли исканията му за връщане на делото и прие гражданските искове за разглеждане. На първото заседание по същество ще се разпитват свидетели и вещи лица.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 5 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 5 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца