Русия към студентите си в чужбина: Време е да се връщате вкъщи

76

Снимка: cnbc

Официалната кампания на руското правителство насърчава руските студенти да се насочват към места като Сибир, за да работят или учат.

Тази кампания е съобщена в отговор на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, инцидент, за който се казва, че е предизвикал „забележимо отрицателно въздействие на русофобските нагласи“.
Инициативата се ръководи от Русотрудничество, руска федерална агенция, която работи за подобряване на имиджа на Русия в чужбина и е известна  с  схемата „Много възможното завръщане у дома“.

Името е съобщено в „хумористичното“ позоваване на коментара на министър-председателя Тереза Май за това, че е „много вероятно“ Русия да е отговорна за отравянето на Скрипал.

Забавен руски бюрократ нескопосано: маркетингова кампания, която да прикани студентите, учещи в чужбина, да се върнат и е свързана с атаката над Скрипал, с лозунг „Много възможното завръщане у дома“.

Малко вероятно да привлече студенти….

Студентите са били посъветвани, че има много възможности в Далечния изток на Сибир за следващи и завършили студенти от области като финанси и технологии.
Онези, които имат желани умения и образование, може да очакват добри перспективи за заплати.

Според вестник Комерсант модераторът Оксана Буриак направи следния коментар, при откриването на презентацията за проекта:

Въпросът за безопасността на нашите деца, които учат в чужбина, е остър. Съществуват сериозни опасения, че младите руснаци могат да страдат от провокации в държави, които показват неприязън в отношението си към нашата страна“.

Британското посолство в Русия съобщи за „Комерсант“:

Както винаги, руснаците са много доволни от руснаците, които идват в Обединеното кралство за туризъм, образование или бизнес.

Много руски студенти, които учат в Обединеното кралство, обаче изразиха съмнения относно възможността за връщане в родната си страна чрез тази инициатива.

23-годишната студентка на университета в Уестминстър Александра Медведская заяви пред Радио Свободна Европа:

Руснаците не изпитват напрежение от местните жители. Съдейки по въпросите, които понякога роднините ми ми задават – например как ме третират хората в Европа – изглежда, че нашата [руска] телевизия създава напрегната атмосфера и по някаква причина се опитва да докаже на руснаците, че сме заобиколени от врагове и че всички ни мразят. Това не е вярно.

Докторант Дмитрий Жикаревич от Лондонското училище по икономика каза пред публикацията:

Трудно ми е да си представя някой, който би се заинтересувал сериозно от предложението [на Русотрудничество]. Цялата инициатива изглежда съмнителна, особено на фона на случилото се с Европейския университет в Санкт Петербург.

Изследване, проведено от Комерсант, не показва никаква враждебност към руснаците в Обединеното кралство.

„Не мисля, че е нещо сериозно. Хората нямат нищо друго за правене и им идват ненужни идеи. Самото име „Много възможното завръщане у дома“ е саркастично. Ще сложат програмата в отчетите си и известно време ще говорят за нея. Нищо повече.“

Яна Пригожина писа в Twitter:

Просто не мога да спра да се смея.

Хората, които инвестират толкова много време в невероятно тежката стъпка да се преместят да учат в чужбина, трябва да се хванат на идеята за „изграждане на цифровата икономика“ в Далечния изток на Русия.

Руският президент Владимир Путин в момента се опитва да подобри състоянието на икономиката в Източен Сибир, както и Азиатско-Тихоокеанския регион в Русия.

Надеждата е, че това ще помогне да се ограничат всякакви вредни последици от западните санкции чрез разширяването на сектори като добива на газ, петрол и злато, ядрена енергия и цифрова икономика.

Интересно е да се отбележи разликата между мекотата на „Много възможното завръщане у дома“ и по-твърдото „Пора домой“ (Време е да се прибираш вкъщи).

Източник: unilad.co.uk
Превод и редакция: Нова Вест

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама