С 15 000 са намалели безработните от началото на годината

22

От началото на годината до момента броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е намалял с над 15 000.

През март незаетите у нас са 221 600, съобщават от Агенцията по заетостта, цитирани от БТА.

Спрямо февруари регистрираните безработни през миналия месец са с 9 011 души по-малко, а спрямо година по-рано – с 40 171. Така процентът на безработицата вече е намалял до 6.8 на сто.

Новорегистрираните безработни през март са 21 741, като в тази група младежите заемат дял от 24%, хората над 50 г. – 27 на сто, самоопределилите се като роми са 13 процента, а хората с увреждания – близо 5 на сто.

Започналите работа на първичния пазар безработни през март са 19 814 – с над 25 на сто повече спрямо предходния месец. В тази група, около 10% са продължително безработни, а над 25% са хора с основно и по-ниско образование. По-големият брой започнали работа се дължи и на субсидираната заетост.

Обявените свободни работни места от реалната икономика през март са 23 131.

Данните говорят за явно оживление на трудовия пазар, като традиционно над 80 на сто от местата са обявени от частния сектор.

Най-много са работните места в сферата на: хотелиерството и ресторантьорството, преработвателната промишленост, търговията.

Най-търсените групи професии през март обхващат работещите в сферата на персоналните услуги, продавачите, работниците в добивната и преработвателната промишленост, работниците по събиране на отпадъци, работниците в селското стопанство, водачите на МПС и подвижни съоръжения, операторите на стационарни машини и съоръжения.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама