Учени създадоха мембрана, която можела да дешифрира ДНК

45

Учени от учебни заведения в Испания оповестиха, че са създали мембрана от порест графен.  Това е наноматериал, който позволява да се филтрират молекули.

Той е и с голямо потенциално приложение, като например филтриране на парников газ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Изследването е извършено от екип под ръководството на Сесар Морено от Института за нанонауки и нанотехнологии в Барселона. Новата мембрана може също да улесни дешифрирането на ДНК и обезсоляването на морска вода. Единадесет учени от института, Центъра за биохимични изследвания към университета в Компостела и Международния център по физика в Сан Себастиан създадоха слой порест графен, който е като високоселективно молекулярно сито.

Комбинирането на проводниковите свойства на графена с изключително малката дебелина на мембраната позволява да се установи кои молекули ще преминат през нея и кои ще бъдат филтрирани.

„Създадохме материала, но предстои да бъде изминат дълъг път, преди да бъде намерено приложението му – заяви един от ръководителите на проекта Айтор Мугарса.  Новата мембрана може да допринесе за по-бързо дешифриране на ДНК или за откриване на замърсители в атмосферата.“ Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама