България

Честват Международния ден на авиацията и космонавтиката в Пловдив

Снимката е илюстративна

Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката.

Той се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ).Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин.

Авиация (от латински: avis = птица) — теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност. За осигуряване на полетите се създава авиационна инфраструктура.

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал.

Космонавтиката (от древногръцки κόσμος – Вселена, и ναυτική – мореплаване) е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати. Терминът е въведен от Г. Е. Лангемак.

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Начало на пилотираната космонавтика става полетът на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.

Първите години от развитието на космонавтиката се характеризират с остра конкуренция между държавите (така наречената Космическа надпревара). Международното сътрудничество започва да се развива едва през последните десетилетия, най-вече, благодарение на съвместното строителство на Международната космическа станция и изследванията, провеждани на нейния борд.

На 12 април (четвъртък) филиалът на Националния военноисторически музей -Музеят на авиацията в Пловдив, ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката с Ден на отворени врати от 9.00 до 17.00 часа и специална програма.

Една от главните атракции за любителите на авиацията ще бъде свободният достъп до кабините на самолети МиГ-21 и Ми-24, а малки и големи ще научат интересни факти за живота в космоса. В образователната инициатива „Космическо училище“ гостите на музея ще разберат как с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни може да се документира, опазва и изследва културно-историческото наследство.
Проф. Георги Сотиров ще им разкаже за българското участие в усвояването на космоса, а представител на Института по криобиология и хранителни технологии ще запознае публиката как се произвежда космическа храна и как може да я използваме в ежедневието си.
Събитието се организира със съдействието на Институт за космически изследвания и технологии – БАН, Селскостопанска академия – Институт по криобиология и хранителни технологии – София, Българско астронавтическо дружество – клон Пловдив, 24 авиационна база – Крумово, Сдружение „Славянски свят“, СОСЗР -Пловдив.

ПРОГРАМА
10.30 ч. – Тържествен строй на военнослужещите от 24 Авиационна база и поднасяне на цветя на Паметника на загиналите летци
10.30 до 16.00 ч. – Свободен достъп до кабините на МиГ-21 и Ми-24
11.00 ч. – Образователна инициатива „Космическо училище“ – „ Документиране и опазване на културно-историческото наследство с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни и технологии на примера Средновековна Плиска’ – гл.ас. д-р Стефан Стаменов
11.45 ч. – „Космическата храна – нова алтернатива за функционално хранене в нашето ежедневие“ – Николай Солаков
12.30 ч. – Българското участие в усвояването на Космоса – д.т.н. проф. Георги Сотиров

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 47 минути
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 57 минути
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца