Цацаров: САЩ искат арестите на двама мъже и две жени, но няма да ги задържат

50

Снимка: manager.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров изнесе спешна информация за обвинения в САЩ за незаконна търговия със Сирия Желяз Андреев.

Ще екстрадираме ли младежа Съединените щати?

На пресконференцията бе поставено молба-изискване журналистите да не задават въпроси или такива, които са свързани с екстрадиционните производства. Нямам право да разкривам данни и факти по исканията за задържане, каза Цацаров и припомни откога действат договорите за екстрадиция със САЩ. Сегашният договор е ратифициран през 2008 г. Процедурата предвижда, че при постъпване на искане или молба за задържане на лице, прокуратурата трябва да предприеме действия. ВКС задържа лицето за срок до 72 часа и изпраща молбата до окръжния прокурор, а той е задължен да внесе в съответния окръжен съд искане за временно задържане. Както разпоредбите на закона, така и разпоредбите на договора със САЩ не дават право на избор на прокуратарата или право за решение дали да постанови задържане. Решението е прерогатив единствено и само на съда, посочи Цацаров.

Спрямо Желяз Андреев, по каналите на Интерпол е постъпило искане с цел арест и последваща екстрадиция в САЩ. На 7 април е постъпило искането. Лицето е задържано за 72 часа. Преписката е изпратена по местоживеене. Окръжен съд Добрич се е разпоредило. Взета е мярка „подписка“. Според договора между България и САЩ срокът е 60 дни. За този срок следва да постъпят документи за екстрадиция.

За определението на съда в Добрич бих могъл да кажа, че е професионално изготвено. Съдът акцентира, че това не е основният момент. Съдът анализира НК за внос и износ на стоки с двойна употреба и митнически разпоредби и прави извод, че трудно би могла да се обоснове за съставомерност на деянието, посочи Цацаров.

Нямаме какъвто и да е избор по отношение на това дали да внесем искане за задържане под стража или не, но законът посочва, че това трябва да се случва при случаи, нетърпящи отлагане. Окръжният съд – Добрич, посочва, че заповедта е издадена на 21 октомври 2016 г. Посочва се, че лицето не е било в приоритетна юрисдикция на САЩ. Не е била използвана нито една от приетите форми на издирване, тези обстоятелства съставляват достатъчно основание, че липсва неотложност. И окръжната прокуратура е взела мярлка подписка за 60 дни, допълва обвинител № 1.

Буквално преди час и половина от МВР, дирекция международно оперативно сътрудничество, които изискват временното задържане на още 4-има български граждани -двама мъже и две жени. Задържането се претендира на същите основасния, на които е и за Желяз – на базата на същите обвинения и на същите съдебни актове, подчерта Цацаров. Това означава, че при тези искания, ВКС следва да постанови задържане за всяко от лицата за 72 часа. те са установени и са в София и софийският градски прокурор трябва да внесе искане за временно задържане под стража на лицата.

При развитието на фактите до момента и при наличието на изводите в определението в Добрич, след като направихме и обсъждане с колегите от международния отдел във ВКС, ние стигнахме до извода, че на този етап не се следва да се задържат лицата, посочи главният прокурор.
Предвижда се възможност между МП и Държавният департамент на САЩ да има консултации. Така, както са дефинирани в текста на договора, консултациите са във връзка с работата по отделни случаи. При това положение, единственият механизъм, възможен, за да изпълним задълженията си по договора и да не нарушаваме правата на гражданите, министър цецка Цачева е получила писмо от мен преди половин час, посочи Цацаров.
Предлагам да бъдат инициирани консултации по всеки конкретен случай-не само по четирите. Но и по случая Желяз Андреев, между двете министерства на експетно ниво, допълни той.

Източник: ПИК

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама