Снимка: gotvach.bg
Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.
Днес козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно в търговската мрежа. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.
Празниците отминаха, трапезите се опразниха, но сигурно във всеки дом има по поне един останал козунак.
Ако не сте изяли козунака, ако все още има парчета от него или ви е останал половин козунак, или пък дори цял – и не знаете какво да го правите – не се ядосвайте, не го претопляйте на микровълновата печка с надеждата да стане по-мек и по-пресен. Не го и изхвърляйте, грях е.
Предлагаме Ви две рецепти с останал козунак:
Шоколадов пудинг с банани
Необходими продукти за 8 порции:
½ ч. ч. захар за карамела
1 с. л. масло
1 банан, нарязан на кръгчета
8 – 10 филии отлежал козунак
200 мл прясно мляко
200 мл течна неподсладена сметана
200 г шоколад или 4 с.л. какао
5 яйца
1 ч. ч. захар
4 с. л. амарето или друг ликьор, по желание
2 с. л. кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне
Захарта за карамела се слага на умерен огън и се разбърква до получаване на светъл карамел.
Отстранява се от котлона, добавя се маслото и всичко се разбърква, докато се превърне в хомогенна смес. Сипва се на дъното на форма за печене. Отгоре се слагат кръгчетата банан, а върху тях ветрилообразно се подреждат филиите козунак.
Млякото и сметаната се слагат да заврат.
Шоколадът се начупва на парченца, залива се с врящото мляко. Ако се използва какао, се разбърква в малко количество горещо мляко и лъжичка захар, докато стане на кашичка, и се смесва с останалото горещо мляко.
Яйцата се разбиват със захарта и се добавя на струйка шоколадовата смес. Слага се ликьорът и се залива козунакът във формата. Поръсва се с кафявата захар. Пече се на водна баня на 180 ° С около 20 мин.
Рецепта от сп. „Меню“.
Карамелен сладкиш с козунак
Необходими продукти:
1/2 сух козунак
1/2 ч.ч. течен шоколад
6 бр. яйца
800 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 с.л. захар за карамелизиране
2 ванилии
Начин на приготвяне
Във форма за кекс се карамелизира захарта. Козунакът се нарязва на филии с дебелина около 3 см, които се намазват с шоколад и се нареждат върху карамела с шоколада надолу. Яйцата се разбиват със захарта и се добавят ванилиите и млякото. Сместа се изсипва във формата. Пече се на водна баня на 160 С около час. Оставя се да изстине напълно и се слага в хладилник да се стегне, след което формата се обръща.
Рецепта от receptite.com
*******
Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment