Не изхвърляйте останалия козунак – грях е

109

Снимка: gotvach.bg

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Днес козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно в търговската мрежа. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Празниците отминаха, трапезите се опразниха, но сигурно във всеки дом има по поне един останал козунак.

Ако не сте изяли козунака, ако все още има парчета от него или ви е останал половин козунак, или пък дори цял – и не знаете какво да го правите – не се ядосвайте, не го претопляйте на микровълновата печка с надеждата да стане по-мек и по-пресен. Не го и изхвърляйте, грях е.

Предлагаме Ви две рецепти с останал козунак:

Шоколадов пудинг с банани
Необходими продукти за 8 порции:
½ ч. ч. захар за карамела
1 с. л. масло
1 банан, нарязан на кръгчета
8 – 10 филии отлежал козунак
200 мл прясно мляко
200 мл течна неподсладена сметана
200 г шоколад или 4 с.л. какао
5 яйца
1 ч. ч. захар
4 с. л. амарето или друг ликьор, по желание
2 с. л. кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне
Захарта за карамела се слага на умерен огън и се разбърква до получаване на светъл карамел.

Отстранява се от котлона, добавя се маслото и всичко се разбърква, докато се превърне в хомогенна смес. Сипва се на дъното на форма за печене. Отгоре се слагат кръгчетата банан, а върху тях ветрилообразно се подреждат филиите козунак.
Млякото и сметаната се слагат да заврат.
Шоколадът се начупва на парченца, залива се с врящото мляко. Ако се използва какао, се разбърква в малко количество горещо мляко и лъжичка захар, докато стане на кашичка, и се смесва с останалото горещо мляко.
Яйцата се разбиват със захарта и се добавя на струйка шоколадовата смес. Слага се ликьорът и се залива козунакът във формата. Поръсва се с кафявата захар. Пече се на водна баня на 180 ° С около 20 мин.

Рецепта от сп. „Меню“.

Карамелен сладкиш с козунак

Необходими продукти:
1/2 сух козунак
1/2 ч.ч. течен шоколад
6 бр. яйца
800 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 с.л. захар за карамелизиране
2 ванилии

Начин на приготвяне
Във форма за кекс се карамелизира захарта. Козунакът се нарязва на филии с дебелина около 3 см, които се намазват с шоколад и се нареждат върху карамела с шоколада надолу. Яйцата се разбиват със захарта и се добавят ванилиите и млякото. Сместа се изсипва във формата. Пече се на водна баня на 160 С около час. Оставя се да изстине напълно и се слага в хладилник да се стегне, след което формата се обръща.
Рецепта от receptite.com

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама