„Един ден на Витоша“ – кауза за хората с увреждания

77

Снимка: БТВ

„Един ден на Витоша” – каузата на алпиниста Дойчин Боянов е да направим планината достъпна и за хората с увреждания.

Да живееш с детска церебрална парализа, не значи да си затворен в дома си. Нито значи, че не можеш да се разходиш в парка, в планината и дори …да спортуваш – прави го 15-годишната Ивета пред БТВ.

Ивета ходи на училище, тренира плуване и езда. Това коства усилия на майка ѝ – Мариана, но усмивката на дъщеря ѝ осмисля всичко.

Витоша може да стане достъпна за хората с увреждания. В това вярва Даниела, която е посветила живота си на това да даде възможност на деца като Ивета да спортуват.

„Ние с нашите деца сме изкачвали и връх. Миналата есен се изкачихме на връх Исполин. Така че това не е проблем, може би те имат повече трудности инфраструктурни в ежедневието си. Иначе желанието за спорт, когато го има, всичко е възможно”, казва тя.

За да стигнат до Южния парк днес, на майките и децата помогна най-известният ни планински бегач – Кирил Николов – Дизела.

Дизела вярва, че съвсем скоро децата ще могат да изкачват своите върхове сами, без помощ – защото планината е за всички.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама