Преди 139 години на тази дата София е обявена за столица

91

На днешната дата преди 139 години София е обявена за столица на България.

След Освобождението оживено започва да се обсъжда въпросът, кой град да бъде провъзгласен за столица на независимата българска държава. Сред убедителните кандидатури е София. Тази идея се лансира най-авторитетно и аргументирано от известния учен историк и общественик проф. Марин Дринов.

Безспорното предимство на София е географското ѝ положение. Тя е в центъра на Балканския полуостров и естествен кръстопът на всички пътища, които пресичат региона. Сердика и наследницата ѝ София заемат средищно място в българските земи и това създава условия управлението на бъдещето Княжество да полага грижи за съдбата на българите, които остават под властта на Османската империя. Градът има и добра естествена защита срещу евентуални вражески нападения.

Тези предимства на София обстойно и настойчиво се изтъкват от проф. Дринов. С него са съгласни и повечето от видните български политици и общественици по това време. При обсъждането в Учредителното събрание на Органическия устав (конституцията) дискусията по въпроса за избор на столица е кратка. Драган Цанков слага край на разискванията и заявява: „Ние имаме две столици: Търново – историческа и София – правителствена. Затова аз предлагам и занапред София да си остане резиденция на Княза, а в Търново да става коронацията на княза”. Гласуването на 3 април 1879 г. (22 март по стар стил) протича разгорещено. В крайна сметка патриотичният плам надделява над историческото съзнание и София е избрана за столица на Княжество България, макар и само с два гласа преднина.

Обявяването на София за столица превръща хилядолетния град в най-важния обществено-административен център на страната. Столицата на България получава името си от църквата „Света София“ и то означава мъдрост.

През последните години София продължава да бъде най-голямата областна икономика в България като осигурява най-високия стандарт на живот. Финансовата стабилност на града се отбелязва и от международната рейтингова агенция „Стандартс енд Пуърс“, която тази година присъди на София инвестиционен рейтинг.

Към края на 2015 г. София е привлякла повече от половината чуждестранни инвестиции в страната. Това са над 12 млрд. евро или над 9 000 евро на човек, което е три пъти повече от средната стойност за страната.

София произвежда 40% от БВП на страната. София е в топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранни туристи през периода 2009 – 2016 г. – 9,4% според световна класация.

През целият ден в столицата ще се провеждат концерти и мероприятия.

Източник: pia-news.com

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама