Държавата отказа да участва в сделката за ЧЕЗ

47

Кадър: bTV

Потвърждавам, че към момента няма информация от страна нито на „Инерком”, нито на Чехия дали те са готови да допуснат подобно участие на България (бел.ред. – в сделката за ЧЕЗ) и за яснота и прецизност подчертавам, че съм съгласувал позицията си с министър-председателя”.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на ресорната комисия по казуса, съобщи Нова.

Горанов добави, че министър-председателят и министърът на финансите, „което предполага и голяма част от кабинета – не би приел да участва в подобна сделка, и считаме за нецелесъобразна намесата на България”.

Министърът каза още, че държавата няма намерение да се меси в отношения между две частни дружества.

Припомняме, на 1 март, след среща между кандидат-купувача на дружеството Гинка Върбакова и премиера Бойко Борисов, стана ясно, че държавата е готова да купи контролен дял от ЧЕЗ. Заради скандала със сделката бизнес дамата от Пазарджик се яви и пред депутатите. Обяснения дадоха и службите.

Договорката между държавата и „Инерком” беше да са партньори, но властта да държи контрола. Гинка Върбанова се съгласи.

След среща на Върбакова с ръководството на ЧЕЗ-Прага в чешката столица, беше обявено, че дружеството започва проучване на възможността България да участва в покупката на най-голямото енергодружество у нас.

Няколко дни по-късно, от посещение на вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович у нас, се разбра, че ЕК наблюдава казуса с продажбата.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама