Отбелязваме Международния ден на детската книга

507

Днес отбелязваме Международния ден на детската книга, по този повод в България започва кампания за насърчаване на ранното детско четене.

В Международния ден на детската книга започва кампанията „Походът на книгите“. Целта е да се насърчава ранното детско четене, съобщава Nova.

През месец април инициативата „Маратон на четенето“ ще обхване библиотеките и читалищата в страната. В столичната библиотека децата, които я посетят през деня и са костюмирани като любим образ от детска книга, ще получат специална награда.

Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. На 2 април, Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.
Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.
Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.

Ако имате дете, подарете му книга и му помогнете да развие любов към четенето. Литература ще стимулира развитието на езика и въображението му.
Заповядайте в Общинска библиотека „Искра“ на 2 април да отразим заедно с деца от детските градини в града Празника на детската ктига!

Източник: libkazanlak.com

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама