Армията ни е готова да реагира при евентуално падане на китайската космическа станция

93

„Специализираните химически модули на Българската армия са взели необходимите мерки за реакция в случай, че китайската космическа станция „Тянгун 1“ се разбие и отломки от нея паднат на територията на България”.

Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде Дарик. Според него вероятността това да се случи е 0,01%.

„На всеки 89 минути тази станция прелита над територията на България, в продължителност 15-20 секунди. Теоретичните шансове при разпадането си отломки от нея да паднат над територията на България са 0,01%, но въпреки това всички необходими мерки от страна на българската армия, химическите модули към българската армия, които при подобни ситуации реагират, са взети“, съобщи военният министър.

Каракачанов обясни, че ако все пак това се случи на територията на България, никакви отломки не трябва да се пипат, да се докосват. „Това е основно приоритет на специализираните химически модули, които трябва да ги обработват“, поясни той.

В същото време представител на Министерството на външните работи на Китай, цитиран от БТА, заяви, че опасността големи фрагменти от „Тянгун 1“ да паднат на територията на която и да е страна, e минимална.

По думите на Лу Кан китайското правителство поддържа постоянни контакти по този въпрос с ООН. Според специалистите вероятността да паднат големи отломки от станцията е „нищожна“, съобщи ТАСС.

На 25 март вашингтонският вестник „Хил“, позовайки се на калифорнийски експерти, публикува материал, според който части от „Тянгун-1“ могат да попаднат на територията на Испания, Португалия, Испания и Гърция.

Станцията „Тянгун-1“ е с маса 8,5 тона и е с дължина 12 метра при диаметър 3,3 метра. Тя беше изведена в орбита през месец септември 2011 г. В следващите две години към нея се скачиха на два пъти кораби от серията „Шънчжоу“. След това полетът на космическата лаборатория премина в непилотиран режим.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама