Бедствено положение на три села заради преливане на язовир „Рогозен“

63

Кадър: Nova

Евакуират жители на две села в община Хайредин заради преливане на язовир „Рогозен“.

Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

Цяла нощ аварийна група е работила за намаляване на притока през преливника. Има опасност той да се разруши от напора на голямото водно количество. С допълнителни помпи ще се осъществи контролирано изпускане, за да се укрепи преливникът.

Живеещите близо до язовира жители на селата Ботево и Бързина ще бъдат евакуирани превантивно. Преди две години заради обилното снеготопене в общината имаше подобна ситуация.

В община Хайредин предупреждението за опасно покачване на нивото на водоема е постъпило от съседната община Борован късно снощи. Цяла нощ аварийна група е работила за намаляване на притока през преливника. Има опасност той да се разруши от напора на голямото водно количество„, съобщи за БНР кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, тъй като снеготопенето е по-активно. Това е „Росино“, но там в момента ситуацията е нормална, все още поддържаме нормално изтичане на водата, така че няма опасност. Другият е „Вардун“, който в момента прелива, но нямаме опасно покачване на водата, което да притеснява жителите и гражданите на област Търговище„, заяви кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

Язовир „Бързина“ в момента е в по-добро състояние, въпреки че до скоро преливаше с 600 литра в секунда.

Вследствие на обилното снеготопене на територията на област Враца има две критични точки – язовирите „Рогозен“ и „Бързина“. В момента се извършва укрепване на компрометираната стена на преливника на язовир „Рогозен“ със засипване на скални маси. Монтирани са две хидромоторни помпи, с които се намалява обема на водата. Язовир „Бързина“ отдавна е обезопасен с два сифона. Там се извършва контролирано наблюдение 24 часа„, заяви за NOVA областният управител на Враца Малина Николова.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама