Повишават заетостта на жените с цел насърчаване на равнопоставеността на половете

17
blank
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Правителството прие Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г.

Документът включва мерки за повишаване на заетостта сред дамите и за намаляване на разликите в заплащането между половете. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

По данни на Евростат през 2016 г., средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете е 72%, а при жените – 61%. Сред приоритетните области в плана са и борбата с насилието, основано на пола, насърчаването на равенството между половете в процесите на вземане на решения.

Предвидени са и мерки за насърчаване на работодателите да наемат на работа безработни лица – самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст. Акцент в плана са дейностите за по-добро съвместяване на професионалния и личния живот на родителите с малки деца и предоставяне на заетост на безработни чрез осигуряване на възможности за полагане на грижи за деца.

Предвиждат се и национални кампании за повишаване на чувствителността и нетърпимостта на обществото спрямо насилието, основано на пола, както и за по-доброто разбиране на ролята на институциите в борбата срещу него.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама