Невиждано топла зима в Арктика плаши учените

209

150 000 кв. км по-малко лед от миналата година.

Приключилата зима в Арктика е била безпрецедентно топла, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американския Национален център по снеговете и ледовете. Плаващият лед в Арктика е рекордно малко за това време на годината, като има доста открити пространства, където досега дебел слой лед е покривал водата, съобщава БТА.

Учените казват, че случващото се е заради порочния кръг, породен от глобалното затопляне, което предизвика силни ледени бури в Европа и американския североизток.

Зимата, която в Арктика е от декември до края на февруари, тази година е била толкова топла, че най-северната метеорологична станция в Гренландия – най-близката до Северния полюс, отчете повече от 60 часа над нулата през февруари. Преди тази година, температурата се е качвала над нулата през февруари само два пъти и за много кратко.Тази температура в Кейп Морис Джезъп – най-северната точка на Гренландия, е характерна по-скоро за май.

Аномалията се прояви на повече от едно място. В Бароу, Аляска, температурата през февруари беше с 10 градуса по Целзий над нормалното, а за цялата зима средната стойност е 7,8 градуса Целзий на нормалното. Арктическите метеорологични станции отчетоха средно 4,9 градуса Целзий над нормалното за приключилата зима. През февруари арктическият морски лед е покривал 13,9 милиона км – със 150 000 кв. км по-малко от миналата година.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама