Колекторските фирми да търсят дългове след шестмесечно просрочие

51
blank
Снимката е илюстративна

Отново официалните данни на колекторските агенции предизвикват притеснения и доказват, че става все по-наложително да бъде приета специална законова рамка, която да регламентира дейността им така, както на всички останали финансови институции в България.

От публикуваните наскоро данни става ясно, че се запазва тенденцията на ръст на дела на компаниите доставчици на комунални услуги, които се обръщат към колекторски фирми. Така вече 22% от продадените дългове са сметки за ток, парно и вода. Също така трайно се налага практиката просрочието, заради което един дълг се дава на колекторите, да е в рамките на 2-3 месеца. Преди събирачите на задължения се задействаха след шест и повече месеца забавяне на плащания. След като вече се продават на колекторските фирми дългове на 2-3 месеца, то тогава възниква въпросът защо тези вземания не се предлагат за изкупуване първо от самите длъжиници. Освен това е публично известно, че колекторите плащат до 20% от стойността на дълговете, които изкупуват.

От изнесените данни се потвърждават и наблюденията на Инициативния комитет за защита на потребителите, според които все повече хора стават жертва на некоректни фирми за бързи кредити. Благодарение на това, колекторските компании се хвалят, че с 20% е скочил делът на вземанията на фирмите за бързи кредити, които са се обърнали към тях. В същото време при нас все по-често постъпват сигнали от граждани, които са били подведени от заблуждаващи реклами и неясни договори. Обикновено това са безработни хора или с ниски заплати, изпаднали в нужда, които често са принудени да вземат малки суми от порядъка на 200 до 400 лв., за да платят с тях сметки и борчове. Впоследствие не могат редовно да си плащат вноските и така всеки ден просрочие буквално превръща тези малки кредити в задължения за хиляди левове, които тези хора не могат да покрият. В опит да се справят с проблема, те взимат пари от други фирми за бързи кредити, за да погасят задълженията си към първите, но вместо това на практика потъват все повече.

Смятаме, че е задължително, предвид доходите на голяма част от българите, да се сложи срок от 6 месеца, и едва след неговото изтичане, компаниите да могат да продават дълга на колекторските фирми. Това изискване ще бъде едно от основните неща, за които ще настояваме при бъдещо обсъждане на проектозакон, регулиращ дейността на колекторските фирми. Надяваме се скоро Омбудсманът, г-жа Мая Манолова, да инициира дискусия по тази тема, която да постави началото на работата върху този проектозакон.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама