ЕК предлага повече отпуск за родителите (ВИДЕО)

43

Кадър: bTV

Директивата за съвместяване и балансиране на личния и професионалния живот предстои да бъде обсъдена по време на българското европредседателство.

Четири месеца допълнителен отпуск за родителите, която да се разпределя в годините, докато детето навърши 12 години – това предлага Европейската комисия с директива за съвместяване и балансиране на личния и професионалния живот.

Тя предстои да бъде обсъдена по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Надяваме се да постигнем съгласие между всички страни членки, за да може този законодателен акт да влезе скоро в действие, коментира заместник социалният министър Зорница Русинова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тази директива е в изпълнение на 20-те принципа на Европейския стълб на социални права, който беше приет от всички държавни глави миналата година. Целта е даде повече гъвкави възможности и права на родителите, така че да се чувстват пълноценни и в семейния, и в професионалния живот, каза Русинова.

Предложеният допълнителен отпуск е съобразен с това, че много често има нужда родителите на деца в детската градина и началните класове да останат вкъщи. Пример за това са дървените и грипни ваканции у нас тази зима.

Идеята за момента е този отпуск да е четири месеца, най-вероятно ще има някакъв междинен вариант около два месеца, посочи Русинова.

Директивата цели и да даде възможност за по-голямо участие на жените на пазара на труда, тъй като в някои страни разликата между мъжете и жените е около 20%, както и отговорното родителство от страна на бащите.

Тя може да влезе в сила в рамките на следващите две години, смята Русинова.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама