До 2 години затвор за 16-годишна родилка, удушила бебето си

24

Законът предвижда до две години затвор за 16-годишната родилка, удушила бебето си, съобщиха от прокуратурата.

Тъй като момичето е непълнолетно предвидената наказателна отговорност е „лишаване от свобода“ до 2 години.
Престои спрямо 16-годишната родилка П.Л да бъде повдигнато обвинение за убийство от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него.

На 5 март около 15:00 часа в полицията в Казанлък е получен сигнал от лекари от МБАЛ „Д-р Хр.Стамболски“- Казанлък за приета жена след раждане, която не дава обяснение къде е новороденото. Около 14.30 часа в болницата в Казанлък, поради влошени стойности на кръвни показатели е приета 16-годишната родилка.

След прегледа е установено, че на 1 март в къща в село Средногорово 16-годишната е родила момченце. Доказателствата сочат, че родилката е убила детето като го е удушила с ръце. Мъжът, с който момичето живее на семейни начала, е сложил новороденото в найлонова торба и го е занесъл в масивна постройка в землището на селото. Там той го оставил в неработещ хладилник. На мястото в полиетиленова торба е открит трупа на новороденото дете и плацента. Те са предадени за съдебно-медицинска експертиза в МБАЛ-Стара Загора.

Съдебно-медицинската експертиза сочи, че става дума за новородено дете с вътреутробна възраст от 8 лунарен месец, преживяло след раждането около 10 минути, с признаци на зрялост, които предполагат животоспособност, дори и без специални условия.
Причината за смъртта е удушаване, сочат данните от експертизата. Състоянието на тялото на бебето отговаря раждането и смъртта да са станали на 1 март 2018 г.

Назначена е и комплексна психолого-психиатрична експертиза, която ще установи психичното състояние на родилката преди и по време на убийството. Предстоят разпити на свидетели. Срокът за разследване е двумесечен.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама