Бебетата, които приличат на бащите си, са по-здрави, твърдят учени

81

Снимка: stuff.co.nz

Бебета, които приличат на бащите си при раждане, са в по-добро здраве година по-късно, защото бащите им прекарват повече време с тях, установи проучване.

Според изследването, приликата кара бащите, които не живеят със семейството си, да прекарват средно 2,5 дни повече с децата си месечно в сравнение с бащи, чиито деца не приличат на тях, тъй като приликата им дава увереност, че децата са биологично техни.

Повечето време, което бащите прекарват с новородените, е причина тези бебета да са по-здрави и с по-нисък риск от наранявания, заради увеличеното родителско присъствие и грижа.

Заглавието на изследването е „Може ли външният вид да лекува: детско здраве и родителски инвестиции”. То установява, че бебетата, които приличат на бащите си, по-рядко посещават спешните отделения, влизат в болница или страдат от астматични пристъпи – всичко това заради по-честото присъствие на бащите им.

Бащите, които виждат, че бебето прилича на тях, са по-силно убедени, че то е тяхно и прекарват повече време с детето си.”, казва д-р Соломон Полачек.

В проучването са анализирани данни от 456 семейства, където бебетата живеят само с майките си и където според двамата родители бебето прилича на бащата. Семействата са наблюдавани в продължение на повече от година, а учените са установили, че бебетата, чиито бащи прекарват повече време с тях, са в значително по-добро здраве. Данните са важни, защото свидетелстват за ролята на бащата в този тип семейства, в които майката е основният възрастен, полагащ грижи за детето.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама