Консулът ни в Одрин съкратил програмата за Трети март заради загинали турски войници

34

Министерството на външните работи е поискало обяснение от генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев, след като в турски медии се появи информация, че в рамките на официално събитие за националния празник 3 март е отдал почит на загиналите при турската военна операция в Сирия и заради това е отменил основната част от културната програма.

Местен канал определи решението му като подкрепа на нашата страна за офанзивата на Анкара в Северна Сирия. От Външно обаче подчертаха, че речта не е била предварително съгласувана. Отмяната на участието на танцовия състав – също.

Репортажът на турската eTV:

В памет на загиналите на 1 март турски войници в операция “Маслинова клонка”, на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма”, гласи официалното обяснение на Вълчев.

В български медии се появиха интерпретации, според които той е отдал почит и на падналите турски войни в битката на Шипка. Консулът категорично отхвърля тези твърдения и посочва, че е призовал „единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници”.

Случаят ще се изяснява в следващите дни, посочват от ведомството.

От МВнР припомнят, че в Анкара и Истанбул на 1 и 2 март е имало големи тържествени събития, уважени на най-високо ниво.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама