Още един шампион от „Тур дьо Франс“ хванат с допинг

22
blank
Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Сър Брадли Уигинс целенасочено е използвал кортикостероиди за подобряване на резултатите си.

Шампионът в колоездачната обиколка на Франция за 2012 година Брадли Уигинс е злоупотребявал с медицински средства, за да подобри своите резултати. Новината съобщава агенция Ройтерс, която се позовава на доклад на британския парламент.

Колоездачът е използвал кортикостероиди не за лечение, а целенасочено в подготовката си за „Тур дьо Франс“, която спечели.

В доклада се казва още, че Уигинс е употребявал също „триамциналон“, който се използва за лечение на астма. Той обаче не е лекуван от астма, а е използвал веществото, за да постигне идеалното съотношение на тегло и сила в организма си преди обиколката. Подобна практика са можели да използват и останалите му съотборници в тима на „Скай“.

От отбора публикуваха специално изявление, в което отричат разследването на комисията на британския парламент.

Докладът от 52 страници на комисията по цифровите технологии, културата, медиите и спорта към британския парламент е изготвен на базата на продължило близо две години и половина разследване. В него се твърди, че „Скай“ използва забранени вещества, за да подобри издръжливостта на състезателите, а не само за медицински нужди.

В края на 2016 г. Уигинс се оттегли от професионалния спорт. Той сложи край на дългата си кариера, в която спечели рекордните за британски колоездач осем олимпийски медала, от които пет златни, и титла от „Тур дьо Франс“.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама