Московският патриарх Кирил си тръгна огорчен

118

Кадър: bTV

Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорчен. Това обяви самият той при излитането си от Летище София.

Причината е приравняването на Русия към други народи, участвали в Освобождението ни преди 140 години.

Малко преди да си тръгне, патриарх Кирил сам поиска да говори пред медиите, съобщиха от bTV.

Много ме огорчи, че в официалната риторика на представителите на държавата наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация”, заяви той.

Според патриарха става дума за полкове на руската гвардия, позиционирани в Полша и Финландия.

Искам откровено да заявя, че за мен беше трудно да слушам всички тези позовавания за участието на други държави в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започването на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха от това, че той е чул погрешната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождаването на България„, каза патриарх Кирил.

Той подчерта, че е за историческата истина.

Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини тя да бъде премълчавана днес или лъжливо интерпретирана„, подчерта духовният водач на РПЦ.

Според него всички разговори за дружбата „се проверяват от реалността“.

Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение„, смята патриарх Кирил.

Негово Светейшество описа как руснаците, „отслабени от предишната война. неподготвени, отиват в Румъния”.
Кирил Московски коригира българския президент Румен Радев, който на връх Шипка благодари и на румънските доброволци, участвали в освобождаването на България: “Да, освобождавали са, защото там са били руснаците и те са довели румънците в България. Когато се говори истината, трябва да се говори цялата истина. Никакви румънци нямаше да дойдат в България, ако Русия не беше освободила Румъния. не беше изгонила турци-те от Румъния”, остро редактира руският патриарх Румен Радев.

Главата на руската църква, призовавайки “да се поменават с добри думи героите – българи и руснаци”, призна, че „езикът ми не се обръща, за да кажа благодарности и за поляци, финландци, литовци, румънци. При някои се преобърна (езикът). Няма да отговарям на тези истории”.

Вероятно тази емоционална и нестандартна реч бе провокирана от подаръка, който руският посланик Анатолий Макаров даде на Кирил Московски – литография от подписването на Санстефанския мирен договор, която е част от личната му колекция.

Къде са финландците, къде са литовците, къде са румънците?!”, риторично попита главата на руската църква, показвайки литографията на поканените на обяда. От лявата страна на Кирил бе българският патриарх Неофит, а от дясната – Симеон Сакскобургготски. Руският патриарх се обърна към царя с “Ваше Величество!” и разговорът помежду им продължи на английски език.

Той допълни, че кулминацията на визитата му е била на Шипка, където е имало само български и руски знамена.

По-рано днес патриарсите Неофит и Кирил отслужиха заедно съборна литургия. Стотици се стекоха на нея в катедралата „Св. Александър Невски”. На нея присъства и бившият българският монарх Симеон Сакскобургготски.

Малко преди да отпътува, руският патриарх се срещна и с президента Румен Радев и обяви, че впечатленията му от срещата са добри.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама