НАСА изведе в орбита спътник за по-точна метеорологична прогноза (ВИДЕО)

79

НАСА изведе в орбита с помощта на тежката ракета-носител „Атлас 5“ метеорологичен спътник, който трябва да подобри точността на прогнозите за времето, предадоха световните агенции.

Стартът, осъществен от американската компания „Юнайтед лонч алайънс“, е бил даден от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида, пише Дарик. Спътникът GOES-S е бил поставен в специална капсула във най-горната част на носителя. Тя се е отделила, когато ракетата е достигнала заплануваната височина.

Апаратът е снабден с оборудване, което ще води наблюдения на Земята и Слънцето за нуждите на Националното управление за изследване на океаните и атмосферата.

С помощта на спътника ще бъде получавана по-точна информация за стихийните бедствия, включително за бурите, ураганите и наводненията. Освен това GOES-S ще позволи набирането на данни за горски пожари, изригвания на вулкани и пясъчни бури.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама