Граждани поискаха лекарят, убил крадец в Пловдив, да бъде освободен

40

Снимка: Дарик

Десетки излизат пред Второ РУ с искане д-р Иван Димитров да бъде освободен от ареста, пише 24 часа.

Близо 200 души се събраха пред сградата на Второ районно управление тази сутрин, за да се обявят в защита на пловдивския лекар д-р Иван Димитров., обвинен в убийството на Жоро Джевизов с прякор Плъха. Медикът е задържан за 72 часа.

Гражданската реакция дойде часове, след като прокуратурата повдигна обвинение срещу лекаря. Във възглас „Свобода за доктора“, хората категорично поискаха медикът да бъде освободен от ареста. Те единодушно застъпиха тезата, че Димитров е невинен, а убийството е извършено от самозащита.
Те изтъкнаха максимата „моят дом – моята крепост“ и настояха за промени в Наказателния кодекс. Част от присъстващите са съседи, приятели и колеги на доктора, но има и много хора, които имат принципна позиция и подкрепят Димитров заради лични убеждения и гражданска позиция.

Протестът бе организиран спонтанно във фейсбук мрежата вчера, след като стотици души изразиха подкрепата си и застанаха зад него чрез гневни постове и недоумение как е възможно човек, защитил себе си, дома си и семейството си, трябва да бъде съден като убиец наравно с всички останали престъпници.

Няма ли кой да защити един лекар, който се е защитавал в дома си от един крадец„, сподели в профила си публикация д-р Аргир Аргиров, прокурист в УМ БАЛ „Пловдив“. В същото лечебоно заведение шеф на рентгеновото отделение е арестуваният д-р Димитров. Пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинение на 48-годишният лекар.

Социалните мрежи буквално врят и кипят от недоволни пловдивчани срещу задържането на д-р Димитров. Според тях той заслужава награда, а не съд, тъй като се е самозащитавал в дома си от двама крадци. Единият е Жоро Плъха от „Столипиново“, който е нахлул посред нощ в жилището на лекаря със свой съучастник. Стопанинът ги усетил и тръгнал да се отбранява, тъй като в другите стаи спели съпругата и децата му. В този момент Плъха го ранил с нож в крака. Докторът стрелял в него и го улучил в гърдите. Апашът се строполил върху капака на автомобил зад областната администрация. Съучастникът му избягал.

Докторът е защитил семейството си. Всеки от нас може да е на неговото място. Когато крадец влезе в дома ти, какво правиш„, пише гневен пловдивчанин.

Друг зове хората да не бъдат безучастни и да не пишат само по форумите, а реално да излязат на протест. „Ще вкарат човека в затвора, а ние да мълчим„, пише един от инициаторите на бунта.

Нали частната собственост е неприкосновена? Какво прави през нощта в жилището на медика този циганин?”, реагират пловдивчани и твърдо стоят зад лекаря. Според тях случващото се с д-р Димитров е геноцид. Мнозина определят постъпката на доктора като геройство. И настояват да бъде награден.

Застреляният Жоро Плъха е с богато криминално досие и има 9 присъди. Слави се като изпечен крадец. Наскоро е излязъл от затвора. Наричат го още „Магнитните ръце“.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама