Гражданите на много по-малка от България страна получават заплати от по $52000

36
blank
Снимка: iStock

Снимка: iStock

През миналата седмица европейската статистическа служба Евростат излезе с доклад за размера на минималните заплати на страните в Европейския съюз (ЕС) към януари 2018 година.

Без изненада на първо място се нареди една от малките държави на Стария континент, която години наред гарантира най-високото минимално възнаграждение за гражданите си.

Според изчисленията това е Люксембург, където нивото е 2000 евро при едва 261 евро в близо 43 пъти по-голямата по площ България, например.
Нещо повече обаче – средната заплата в европейската страна се оказва не само най-голямата в ЕС, но и най-голямата в света.

Изчисления на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) показват, че там средното годишно трудово възнаграждение към 2016 година е било 62 636 долара. Това прави над 5200 долара месечно.

По този показател Люксембург изпреварва икономика номер 1 в света – Щатите, където средната годишна заплата е около 60 100 долара. Близо до тази граница са възнагражденията и в Швейцария.

В групата над 50 хиляди долара е средната заплата в Австралия и Ирландия. След тях с над 40 хиляди долара са тези в Канада, Германия, Франция и Великобритания.

Единствената държава от Централна и Източна Европа в топ 12 на ОИСР е Полша, където средното годишно възнаграждение е 25 921 долара или по 2100 долара месечно. Преди нея е Испания с 37 333 долара, а след нея е Мексико с 15 311 долара.

blank
Снимка: statista.com

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама