Няколко лесни стъпки как да преодолеем пристрастеността към телефона

31

Снимка: sun.day.az

Раздялата с телефона в днешно време може да е особено трудна. Според Катрин Прайс, автор на книгата „Как да скъсаме с телефона и да си върнем живота за 30 дни”, прекратяването на технологичната зависимост може да се случи и по- лесно.

Пред The Independent Прайс говори за телефонната зависимост като епидемия и обяснява как можем да пеценим дали имаме нездравословна връзка с телефона си, както и какви промени можем да направим, за да устоим на пристрастяването.

Според Прайс средностатистическият човек днес прекарва около 4 часа дневно на телефона си, което се равнява на една четвърт от живота ни в будно състояние. Добрата новина е, че можем да се върнем към нормален живот само с няколко лесни стъпки.

Първа стъпка: изключете всички известия, освен тези за телефонните позвънявания, смс-ите и календара си. После включете само онези, които действително желаете да получавате, като например от Uber или Google Maps. Целта е да получавате известия, които действително са полезни за вас, а не за дизайнерите на приложения.

Втора стъпка: дръжте телефона извън спалнята си. Въпреки че е изкушаващо да прекарате часове в скролване из социалните медии преди заспиване, Прайс препоръчва да зареждате телефона си през нощта извън спалнята, а вместо с телефона, да се събуждате с нормален будилник.

Що се отнася до социалните мрежи, Прайс съветва да се изтрият и техните приложения от телефона, тъй като те са проектирани да изсмукват времето ви. Оставете си вариант за влизане в социалните мрежи само през компютър.

Прайс казва, че щом веднъж идентифицирате приложенията, които ви губят най-много време, трябва да ги преместите от телефона на компютъра си или просто да ги изтриете.
„Много е полезно да се изтрият новини, игри, имейли и други неща, които ви губят времето. Или да се скрият във вътрешна папка със странно заглавие, като например „Губивреме” или „Зло”.Там може да съберете игри, приложения за пазаруване, новини – всичко, което губи най-много от времето ви.

„Целта е не просто да прекарваме по-малко време на телефона си, а да прекарваме повече време в реалния си живот”, казва Прайс.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама