Десетки нарушения са установени при специализирана полицейска акция във Велинград

60
blank

Няколко досъдебни производства са образувани, а още десетки нарушения на трудовото, на данъчното законодателство, на изискванията за пожарна безопасност са установени при специализирана полицейска акция. Тя е проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Пазарджик, съобщават от дирекцията за Нова Вест.

В спецоперацията са взели участие инспектори от ТДНАП-Пловдив, Изпълнителната агенция по горите, Областната инспекция по труда, служители на РСПБЗН-Велинград. Извършени са проверки на две фирми осъществявали дейността си на територията на Велинград. Дейността им е свързана с преработка на дървесина.

В двата промишлено-складови обекта на първата фирма съгласно наличната документация е трябвало да има определено количество дървесина.
При проверката обаче разликата между наличността по документи и реалната се оказала над 1000 кубически метра. Това дало сигнал на проверяващите, че продукцията е реализирана, но за това не са издадени необходимите финансовово-счетоводни документи.
Резултатът от това е, че са укрити данъчни задължения. В тази връзка е образувано досъдебно производство, а инспекторите от ТДНАП-Пловдив са запечатали единия от обектите на дружеството, като предстои щателна данъчна ревизия.

Служителите на областната инспекция по труда са констатирали, че са били наети на работа непълнолетни лица, за което е образувано полицейско производство. Съставени са и актове за установяване на нарушения свързани с това, че десет от работниците във фирмата не са имали редовни трудови договори съгласно българското законодателство.

Съвместната проверка във втората фирма дала почти аналогична картина.
Дружеството било специализирано в преработката на дървесина и производството на пелети. Установена е липса на близо 350 тона готова продукция, който в действителност е реализирана пазара без документи, като по този начин за избегнати данъчни задължения в големи размери.

Тук също е образувано полицейско производство и предстои данъчна ревизия.

От страна на инспекторите „Държавен противопожарен контрол” при РСПБЗН-Велинград са съставени акт и предписания за установени нередности в пожарната безопасност на сградите и производствените процеси. В хода на разследването органите на реда ще проверяват и за евентуална свързаност между двете фирми, което е довело до ощетяване на държавния бюджет.

Работата и по двата случая продължава под наблюдението на окръжната прокуратура в Пазарджик и Районната прокуратура във Велинград.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама