Може да няма Brexit, ако ЕС промени подхода си към имиграцията, заяви Тони Блеър

27

Снимка: PA Images

Бившият британски премиер Тони Блеър призова Европейския съюз да реформира имиграционната си политика, за да накара Обединеното кралство да си промени позицията за Brexit, информира „Франс прес“, цитирано от БГНЕС.

Той каза, че все още има време напускането на общността, което ще донесе вреди, да бъде избегнато.

Блеър е водеща фигура против решението на Великобритания да напусне ЕС. Според него страната му може да бъде убедена да остане, ако опасенията й относно миграцията и други въпроси изчезнат, и призова европейските лидери да поемат инициативата и „да ни изведат от задънената улица на Brexit”.

Той е вторият бивш британски премиер, заявил позиция след тази на Джон Мейджър, който каза, че британците трябва да получат втора възможност да гласуват за членството в ЕС, защото първия път са били подведени.
Блеър също подкрепи призива за второ гласуване и каза, че Великобритания трябва „да има последната дума, независимо каква сделка бъде договорена”.

Според Блеър европейските лидери може да променят решението на британците.

„Европа е наясно, че се нуждае от реформи. Реформите в Европа са ключови, за да накарат британците да променят решението си”, каза Блеър в реч в Брюксел.

Тони Блеър беше министър-председател от 1997 до 2007. Той каза, че „всеобхватен план за имиграционен контрол” ще подпомогне промяната на общественото мнение за Брекзит и може също да обърне вълната на популизъм и недоволство, наблюдавана в Европа през последните години.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама