За възрастните хора алкохолът е по-полезен от упражненията, твърдят учени

98

Когато става дума за дълголетие, алкохолът побеждава спорта, доказа проучване.

Изследването е проведено от невролога Клаудия Кавас от Университета в Калифорния върху 1700 души на възраст над 90 години. Започнато е през 2003-та и има за цел да проучи ефекта на ежедневните навици върху продължителността на живота.

Учените установили, че хората, които пиели по около две чаши бира или вино дневно, намалили с 18% шанса да умрат рано. В същото време участниците, които спортували между 15 и 45 минути дневно, намалили този риск едва с 11%.

„Нямам обяснени за това, но твърдо вярвам, че умерената консумация на алкохол удължава живота“, каза Кавас на годишна научна конференция в Остин, Тексас. Има и други фактори, които също влияят върху продължителността на живота, като, например, теглото. Участниците в проучването, които били леко пълни, но не затлъстели, намалили риска от по-ранна смърт с още 3%.

„Добре е да си слаб като млад, но не е добре да си слаб на стари години“, посочва Кавас в изложението си. При хората, които имали хоби, с което се занимават всеки ден, също бил отчетен намален с 21% риск от по-ранна смърт, докато тези, които пиели по две чаши кафе, намалили този риск с 10%.

Източник: Chicago Tribune

Превод и редакция: “Нова Вест”

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама