Пращат внуците на убития дядо в кризисен център

78

Снимката е илюстративна/demetra-bg.org

Двете непълнолетни деца на задържаното семейство от квартала „Люлин“ в София ще бъдат настанени в кризисен център.

Това става ясно от съобщение на Агенцията за социално подпомагане.

По-рано през деня стана ясно, че възрастен мъж е открит мъртъв в „Люлин“. Сигнал за намерения починал 87-годишен човек е подаден вчера около 17:00 часа, като от полицията уточняват, че по тялото на Стефан Янев е имало видими следи от насилие. По случая са задържани зетят и дъщерята на човека.

От Агенцията за социално подпомагане поискаха децата да са под полицейска закрила, а след изтичането на тази мярка те ще бъдат настанени в кризисен център.

От институцията посочват, че сигналът за семейство с три деца, които не посещават училище, е постъпил в отдел „Закрила на детето“ на дирекцията в „Люлин“. Веднага след сигнала на 15 февруари адресът на семейството е посетен от социални работници за проверка. Оказа се, че децата са на 14, 15 и 19 години.

Тъй като те не са били допуснати в жилището, е потърсено съдействие от полицията. В същото време е установена самоличността на трите деца и на родителите. Освен от полицията, от отдела потърсили съдействие и информация и от другите институции – община, регионално управление по образованието, прокуратура.

Със съдействието на полицията и в присъствие на съседи жилището е отворено и социалните работници са влезли в него, но не намерили никого. Потърсена е подкрепата на полицията за издирване на изчезналите деца. След задържането на родителите двете непълнолетни деца са под полицейска закрила.

След изтичането на срока ѝ те ще бъдат настанени в кризисен център, където ще им бъде оказана необходимата подкрепа. С тях ще работят специалисти както от кризисния център, така при необходимост и други външни специалисти. Ще се направи възможното децата да бъдат записани на училище. Ще се поиска анализ на нивото на развитие и на нивото на овладян учебен материал, за да се определи в кой клас да бъдат записани, както и да се определи евентуалната им нуждата от ресурсен учител.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама