Откриват най-голямото летище в света „на една крачка“ от България (СНИМКИ/ВИДЕО)

0
blank
Снимка: Scott Brownrigg

Снимка: Scott Brownrigg

Новото летище на Истанбул ще бъде истинска перла в короната.

През есента на 2018-та официално ще бъде открито новото летище на Истанбул, което ще е и най-голямото в света. Считано за един от най-мащабните проекти на президента Ердоган, летището ще бъде отправна точка, около която да се изгради цял летищен град.

На 35 км от центъра на Истанбул, в посока Европа, по новото летище в момента работят над 30 000 души, за да го завършат навреме. Веднъж завършено, то ще бъде един от най-големите инфраструктурни проекти в историята на страната на стойност 11 милиарда долара.

blank
Снимка: IGA/ Istanbul New Airport

Строежът на летището започна едва през 2015-та, но то вече е готово на 80% и се очаква да започне да действа на 29 октомври, когато ще поеме всички търговски полети от летище Ататюрк, което през последните години работи, надхвърляйки капацитета си.

Очаква се довършителните дейности да продължат до 2028 г., защото според проекта предстои да се изгради цял един аеротрополис – град с офис сгради, хотели, джамии, медицински, търговски и конферентни центрове.

blank
Снимка: IGA/ Istanbul New Airport

Новото летище е ключов елемент от грандиозните инфраструктурни проекти на президента Ердоган, които включват и Истанбулски канал, и вече завършения трети мост над Босфора. Очаква се новото летище да се отрази силно положително на икономиката на страната. Икономическите анализи сочат, че, веднъж завършено, летището ще увеличи с почти 5% дохода на глава от населението, осигурявайки около 250 000 нови работни места. Предвижда се то да носи печалба от 7 милиарда долара на туристическия сектор в страната.

Летището ще заема площ от 76 милиона квадратни метра северозападно от столицата. То ще бъде свързано с града чрез високоскоростни влакове, метро, автобусен и автомобилен транспорт и всички необходими връзки с пътната инфраструктура на Истанбул.

blank
Снимка: IGA/ Istanbul New Airport

Предвидени са три терминала, единият от които ще бъде най-големият в света. Капацитетът на летището е изчислен на 90 милиона пътници годишно на първия етап след откриването му. По-късно този капацитет се предвижда да нарасне до 200 милиона годишно. Турските авиолинии обявиха и че прибавят още 40 самолета към авиопарка си.

Само багажната система на новото летище ще е с дължина 42 километра и възможности за пренасяне на 30 000 куфара на час.

От летището ще се осъществяват полети до 350 дестинации, а сегашното летище Ататюрк ще бъде използвано за изложения и като летище за чартърни полети, частни самолети и тренировъчни полети.

По данни на турските медии в момента работата по летището е засилена, за да може на 26 февруари то да посрещне първия си самолет, в чест на рождения ден на президента Ердоган.

Бъдещите планове за летищния комплекс включват 100 000 квадратни метра търговска площ и най-голямата безмитна зона в света с над 400 местни и международни търговски марки, както и най-големият паркинг в Европа с капацитет за 24 000 автомобила.

Превод и редакция: Нова Вест

Източник: airport-technology.com

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама