Как Австралия ограничи до минимум масовите престрелки в страната

50

Снимка: Reuters

Всеки път когато се случва масова стрелба Америка се разделя на две фракции около проблема със законите за контрол над оръжията.

Едната страна призовава за по-стриктни регулации, докато другата настоява да има достъп до оръжия за да се предпазват от атаки. Хората, искащи по-строги закони, посочват за пример други държави като Австралия, която взе мерки и направи ефективна промяна към по-добро.

Преди 22 години, през 1996, Мартин Браянт извърши най-смъртоносната масова стрелба в историята на Австралия, убивайки 35 души и ранявайки 23-ма.

Осъденият на 35 последователни доживотни присъда, Браянт все още я излежава в затворническия комплекс Ридсън. Точно каквото се случва в Америка в момента, атаката постави дебат за законите за контрола над оръжия.

Тогавашният премиер Джон Хауърд изясни, че Австралия няма да е като САЩ и бързо представи закон, който направи по-трудно притежаването на оръжие, включително и на пушката, която Браянт е използвал. Въпреки че 85 процента от австралийците са подкрепили плановете на Хауърд, разбира се е имало и опозиция, бе достигнато решение на проблема.

Правителството е платило общо 350 милиона на въоръжените австралийци за да види 643 000 невероятни оръжия.

Източник: unilad.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама