Арестуваха централния банкер на Латвия

56

Илмарс Римшевичс, управителят на централната латвийска банка и член на борда на Европейската централна банка, е арестуван, потвърди кабинетът на премиера на страната.

Бюрото за предотвратяване и борба с корупцията (KNAB) приложи мярка за задържане на управителя на Латвийската банка„, се казва в съобщение до агенция „Ройтерс“. В събота държавната телевизия LTV съобщи, че кабинетът и домът на Римшевичс са били претърсени в петък, но не посочи източника си за тази информация. Също без подробности се твърди, че във връзка с разследването в петък е бил арестуван бизнесменът Марис Мартинсонс.

От Latvijas Banka заявиха, че продължават да не разполагат с информация къде е задържан управителят. Латвийски медии съобщават, че той се е явил в KNAB с адвоката си и 8 часа по-късно е бил арестуван.

Задържането става в седмицата, когато САЩ поискаха пълно изолиране от американската финансова система на ABLV – най-голямата независима частна банка в страната, заради подозрения, че през нея са изпрани милиарди долари от корупция в Русия, Украйна и Азербайджан и организирана престъпност и тя е била използвана за програмата на Северна Корея за междуконтинентални балистични ракети.

Латвия е член на еврозоната и в края на миналата година финансовият ѝ министър Дана Рейзниеце-Озола бе сред претендентите за председател на Еврогрупата – съветът на финансовите министри на държавите с единна валута.

Почти цялата кариера на Римшевичс – още от 1992 г., преминава в централната банка. Той е неин несменяем управител от секември 2001 г. насам, като на 13 октомври 2013 г. получи третия си шестгодишен мандат. От 1 мая 2004 г. банкерът е член на Генералния съвет на Европейската централна банка, а от 1 януари влиза в Управителния съвет на ЕЦБ.

Скандалът с ABLV е вторият подобен при неговото управление. Първият бе свързан с рухването и последвалото спасяване на банка Parex, за която латвийските медии писаха, че е перяла пари на руската мафия.