Дядо Добри бе погребан с българското знаме, изпрати го и патриарх Неофит

144

Снимка: Йордан Симеонов/ 24 часа

Светецът от Байлово вече го няма.

Стотици го изпратиха в последния му път. Както той пожела приживе, тялото му бе положено в двора на църквата в Байлово. Стотици се струпаха в Божия храм, за да си кажат последно сбогом с благочестивия старец, който си отиде на 103 години. И остана в историята като най-големия дарител на храм-паметника “Св. Александър Невски“. Събираше пари в пластмасова чаша в преддверието на обителта и когато се напълваше, ги изсипваше в специалната каса за дарения на патриаршеската катедрала. Даряваше хиляди за храмовете в Елин Пелин, с. Долно Камарци и още десетки църкви.

На опелото в Байлово нямаше нито един политик, нито един депутат, нито един министър. Липсваха социолози, политолози и специалисти, които всеки ден ни заливат с експертни мнения по злободневните теми. До него скърбяха двете му дъщери и неговия зет, които до последно бяха най-близките му хора.

На погребението дойде и кръщелникът му. Борислав Николов пътува през нощта от гръцкия остров Миконос, където живее, за да изпрати своя кръстник. „Земята осиротя, но небето забогатя. Политици не са нужни в последния час на дядо Добри. Може би ги е страх“, предположи Борислав.

За радост на всички присъстващи, опелото оглави лично патриарх Неофит.

Народът го наричаше ‘светеца от Байлово“ не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра”, каза патриархът и призова „споменът за него да ни носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали“.
С емоционално слово и епископ Тихон просълзи близки и познати на покойния столетник.

Дядо Добри бе погребан с българското знаме и малка торбичка с най-личните му вещи. Малцина знаят, че монасите от Зографския манастир го наричат „пазителя на България“. За последния му път те изпратиха маслини зехтин собствено производство по някои от поклонниците. Имаше и нещо тайничко, завито в хартия и сложено в плик със заръката да не се отваря от преносителя.

Източник: 24 часа