Няма да стоим зад Истанбулската конвенция, докато не върнем дебата отначало, заяви Борисов

63

Кадър: bTV

Министър-председателят Бойко Борисов говори по горещите теми за трусовете във властта и Истанбулската конвенция, която взриви българското общество.

Премиерът отговаря на въпроси на граждани от Фейсбук и разкрива подробности за първите събития на европредседателството у нас в ефира на bTV.

Всички сме срещу насилието над жени и деца. Единствената цел е да служим на обществото. Никога не съм правил на инат. Истанбулската конвенция е подписана от 37 държави“, каза Бойко Борисов. Той уточни, че тя е конвеиция за превенция насилието над жени и деца. „Като европейска партия предложихме тя да се ратифицира. Дебатът не тръгна за насилилието над жени и деца. Къде тук пише за еднополови бракове?„, разгневи се премиерът. Според Борисов се плашели хората. Точно за да няма насаждане на страх, ГЕРБ отложил разглеждането й. „Аз не съм чул, че има толкова мъже в България.„, поясни министър-председателят.

ГЕРБ оттегля конвенцията, но ще участваме в следващ дебат, когато се реши, че насилието над жени и деца е достатъчно голям проблем„, каза Борисов. Той не искал да върви сам срещу всички. За разграничаването на правителството от НФСБ за Ска Келер Борисов каза, че не бива да се използва „такъв език”.

На въпрос знае ли кой е истинският собственик на ЮЛЕН, Борисов посочи, че всички знаят и че става дума за Цеко Минев. Омразата между него и Зелените водят до сегашното положение. И аз бих помолил собственикът да излезе, да се разкрие, да сложи картите на масата, призова Борисов. След като Цеко Минев движи всичко на Банско то той е или собственикът или достатъчно близък до собственика, как да е близък с властта, възмути се премиерът.

Относно отношенията му с Румен Радев, Борисов заяви, че са изключително добронамерени. Но когато му пишат речите, а аз знам горе-долу кой му пише речите, те пишат за кукловодите в 47 държави….какъв кукловод на 47 държави съм, изуми се Борисов.

Знам кой пише речите на Радев – той беше директор на Би Би Ти, Иво Христов, нека всички знаят„, каза Борисов.

Попитан за името на Македония и за договора със съседната страна, премиерът посочи, че ще се види след 5 или след 50 години дали е постъпил правилно. „Ако на Балканите обясниш кое е правилно, това предизвиква взривове. Ние можем само да кажем следното: В Банско, след като преговаряхме, ми се обадиха, че не са се разбрали. Тогава ги върнах обратно, обадих се на Заев и казах„: „Зоран, нека бъдем храбри„, разкри премиерът. „Мога приятелски да кажа на моите приятели в Скопие и Атина, че ако намерят разбирателство за името, това ще е много позитивно за всички нас“, посочи Борисов. На въпрос за корупцията Борисов заяви, че безспорно има такава и навсякъде има.

Бойко Борисов акцентира върху темата за електронното правителство, която е повдигната днес по време на заседание на МС и изтъкна, че това ще улесни много борбата с корупцията.
По темата за заплатите и пенсиите министър-председателят изтъкна, че отговаря за 100 милиарда, но заплатата му била по-ниска от тази на Антон Хекимян, заради което му било обидно. „За да намерим хора, които да отговарят за еврофондовете, от които идват милиарди за държавата, заплатите трябва да са високи, защото хората не биха дошли да работят за държавната администрация“, заяви той.

Обещали сме до края на мандата средните заплати да са 1500 лева, сега е 1163 лв. Следете внимателно, призова Борисов водещия и отново се върна на неговата заплата.
Трябва ли да счупим държавата сега, всички социолози смятат, че резултатите ще са същите, ако има избори сега, пак ГЕРБ ще вземе толкова, че и повече„, запита реторично премиерът по темата за доходите и недоволството на хората.

Обещали сме до края на мандата средните заплати да са 1500 лева, сега е 1163 лв. Следете внимателно, призова Борисов водещия и отново се върна на неговата заплата.
Трябва ли да счупим държавата сега, всички социолози смятат, че резултатите ще са същите, ако има избори сега, пак ГЕРБ ще вземе толкова, че и повече, запита реторично премиерът по темата за доходите и недоволството на хората.“

Българинът ще може да живее по-добре„, обедително заяви Борисов.

На въпроса кой празник празнува на 14-ти февруари Борисов отговори: „Аз много харесвам Париж и Мадрид и ще ги посетя като гледам ПСЖ – Реал Мадрид„.