Илон Мъск и компанията му работят по нов космически дрон

48

Снимка: Craig Bailey

Компанията Space X работи по нов космически дрон, който да подпомага операциите по изстрелвания в космоса.

Дронът ще бъде прикрепен към космическата база Space Coast във Флорида.

Третият космически апарат на компанията, наречен A Shortfall of Gravitas, ще се включи в операциите по приземяване на апарата Of course I still love you на Източния бряг , каза Мъск в Туитър, в отговор на запитване от USA Today.

Космическият апарат е базиран в Порт Канавъръл и връща изстрелвачите на Falcon 9 в базата за оценка след операцията по изстрелване.

Мъск потвърди и че при следващите мисии на Falcon Heavy изстрелвачите от двете страни на ракетата невинаги ще се бъдат връщани в космическата станция в Кейп Канавъръл, както се случи при първото изстрелване миналата седмица. В някои случаи, при нисък разход на гориво и носене на тежки сателити, едновременно ще бъдат изстрелвани и приземявани по два космически апарата от базата Спейс Коуст.

Третият кораб на Space X, наречен Just read the instructions, се подготвя за излитане от Западния бряг, база Ванденберг на Военновъздушните сили. И трите кораба са кръстени на космически кораби от новелите на шотландеца Йън Банкс.

Of course I still love you беше повреден по време на първата мисия на Falcon Heavy при излитането от Космическия център Кенеди. „Запалителната течност не е достатъчна, за да стартират двата външни двигателя след няколко рестарта на трите двигателя. Налага се да ремонтираме.“, каза Мъск в понеделник по отношение на неуспешното приземяване.

Екипът на Space X в станцията в Порт Канавъръл междувременно се готви да изстреля ракетата Falcon 9 на 22 февруари, която ще носи сателит за комуникационнии цели.

Източник: USA Today

Превод и редакция: „Нова Вест“