България

Валентин Радев: Общините и малките населени места могат да се доверяват на частни охранителни фирми за допълнителна сигурност

В сутрешния блок на BTV водещият зададе въпрос към министър Радев дали всяко село трябва да заплаща на частна охранителна фирма за да подсигури защитата си, давайки за пример село Лиляче, където хората са си наели частна охранителна фирма за да подсигури тяхната сигурност, казвайки „Ние виждаме колата там и сме по-спокойни„.

Водещият зададе на въпрос на Радев във връзка с програмата за назначаване на 1400 полицаи във всяко населено място. Отговорът на министъра беше, че са назначени 1400 редови полицаи и 300 от тях са напуснали, а останалите са пръснати по малките населени места.

С новите изменение в закона за Частната охранителна дейност общините и малките населени места могат да си наемат частна охрана. Някои от общините предпочитат да си наемат частна охрана, защото не могат да разчитат на полицаите. По думи на общините рядко виждаме полицейски автомобил, но разчитаме на частната охранителна фирма, на която плащаме по 5 лв. на месец. Отговорът на министър Радев е, че това е опция за да могат гражданите да си осигурят допълнителна защита, защото 50 000 полицаи за цялата държава не са достатъчни, но за момента толкова може да подсигури МВР.

Натискът по границата ни е смален почти до минимум. Той изтъкна, че в много от случаите преминаващите се пускат умишлено, за да може да се проследи каналът. „Какво като хванем тези, които се катерят по оградата? Ще хванем 10-20 души. Ние искаме да хванем каналджиите, защото след това идва следваща група”, отбеляза той.

И тази сутрин ми докладваха – само един човек е хванат на българо-сръбската граница. Нула, нула, и така нули от Нова година насам. Един-двама, натискът е смален почти до минимум. Но ние поддържаме това ниво. Това е най-добре защитената граница в Европа”, подчерта вътрешният министър.

Обикновено ги връщаме, виждаме ги с термовизии, обаждаме се на турските партньори и ги връщаме обратно, те ги прибират“, поясни министърът.

Той допълни, че преди 2 седмици са задържани 8 души от „Гранична полиция” заради участие в канали, като по думите му го правят за „дребни пари”.
Полицаят трябва да бъде много подготвен, когато отива на операция. Трябва да знае точно какво трябва да направи и как да го направи, дори как да употреби оръжие, ако се наложи, каза Радев по повод нападнатите полицаи в Ихтиман.

Ако той не го знае това и има колебание, може да бъде ударен. Аз считам, че повечето са подготвени, някъде обаче не се получава. В случаите като този в Ихтиман – 60 срещу 5-6 души. Те не са полицаи от друг град, те са си от Ихтиман, знаят каква е ситуацията. Затова съм леко изненадан и това е моят упрек към полицаите. От друга страна, разбира се, те няма да стрелят срещу хората току-така”, отбеляза министърът.

Никой няма право да посяга на държавен служител, още по-малко на полицай, който въвежда ред, категоричен беше той. „Всички трябва да имат респект от това. То е взаимно – полицаите трябва да създават този респект с поведението си и гражданите постепенно да свикват”, заяви Радев.

Радев увери, че проблемът със служебните обувки на полицаите, от които служителите се оплакват, ще бъде решен. „Ще доставим и по-хубави. Всичко това струва пари обаче. Но те са прави. Около Нова година ги пратихме да издирват шесторния убиец, като се катерят по баира с бронежилетки по 3 км, обувките трябва поне да са читави”, смята той.

Не е имало спиране с палки и гонки с колата на НСО, в която е била съпругата на президента Десислава Радева, каза още Валентин Радев в разговора с Антон Хекимян.

Автомобилът е бил на специален режим, не е бил обозначен, защото когато няма нужда, не го обозначаваме”, поясни министърът. „След него се движи белият бус с жандармерията, той не ги вижда и мисли, че е линейка. Спират го, установяват кой е и го освобождават. Колата е шофирана от човек на НСО, вътре се е возила Десислава Радева”, допълни той.

След като е изяснено, те си тръгват по пътя, но дотогава два светофара ги преследват. На третия светофар спират, проверяват ги и изясняват”, каза Радев. Той посочи, че трасето за НДК винаги се следи.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

„Ще стане ясно и кой е тотално зависимия човек, влязъл по принуда в ролята на обществен и медиен циркаджия.“ – Николай Марков срещу ПП „Величие“

Николай Марков с тежки думи относно ПП "Величие". Всички, гласували за идеята, ще разберат, че…

преди 10 часа
  • България

Четири пътно-транспортни произшествия за последните 24 часа

Двама шофьори на автобус и двама, употребили алкохол, причинили суматоха на пътното платно през изминалото…

преди 11 часа
  • България

Във Варна се провежда благотворителен турнир по футбол

Футболен турнир в помощ на Антония Марчева. Във Варна в рамките на три дни се…

преди 11 часа
  • Любопитно

Слоновете имат способността да преборят рака

Как слоновете могат да помогнат в борбата с рака? Определени навици, като пушенето или злоупотребяването…

преди 12 часа
  • Свят

17,6 млн. британски лири струваше известна картина, намерена в найлонова торба

Открадната картина на Тициан е продадена за рекордна сума. Картина на Тициан, намерена в найлонова…

преди 12 часа
  • България

Земетресения на територията на България

Три земетресения в България. На 03 юли 2024 г., е регистрирано земетресениес магнитуд 2.6 в района…

преди 13 часа