Как да разберете дали вашият Фейсбук профил е бил хакнат

479

Автоматичното логване чрез Фейсбук дава на хакерите достъп до много различни сайтове, след като веднъж са се добрали до Фейсбук профила ви.

Спамърите хакват фейсбук профили, за да получат достъп до последователите на даден профил. Освен това, от профила ви всеки хакер може да вземе личните ви данни и да ги използва, за да открадне самоличността ви.

Как да проверите дали профилът ви е бил хакнат

Ако се тревожите, че профилът ви е бил хакнат, има лесен начин да проверите дали е така. Кликнете на стрелката в горния десен ъгъл на Фейсбук страницата ви. От менюто изберете Настройки/Settings. След като се покаже ново падащо меню, кликнете на Security and Login/Сигурност и влизане, а после на Where You’re Logged In/Къде сте влезли в ситемата.

Ще се появи списък с всички устройства, от които сте влизали в профила си, както и тяхното местоположение. Ако има влизане, за което не си спомняте, е вероятно профилът ви да е бил хакнат. Ако забележите нещо подобно, кликнете на Not you?/Не сте Вие? вдясно.

След това кликнете на Secure Account/Защита на акаунта. Фейсбук ще ви прекара през няколко стъпки за засилване на сигурността, като преди това ще направи диагностика на профила ви. Кликнете на Get Started.

Други признаци, че профилът ви може да е бил хакнат:

• Променени са името, рождената дата, имейла или паролата ви.
• Изпратени са покани за приятелство на хора, които не познавате.
• От профила ви са изпращани съобщения, които не сте писали
• В дневника ви се появяват публикации, които не сте поствали.

Как да засилите сигурността на Фейсбук профила си

Във Фейсбук има достатъчно начини за засилване на сигурността, трябва само да ги активирате. Отворете Settings >Security and Login>Setting Extra Security.
Включете известията за влизане, за да получавате известие всеки път, когато някой влиза в профила ви. Това помага да хванете хакерите навреме, преди да направят по-големи поразии.

Активирайте двустепенната защита и изберете допълнителна сигурност от списъка.
Изберете контакти, на които имате доверие и добавете няколко близки приятели или членове на семейството, които могат да ви помогнат да отключите профила си, ако някой ви го хакне.

С тези мерки Фейсбук профилът ви ще е много по-труднодостъпен за хакери и по-лесно ще можете да го възстановите, ако бъде атакуван.

Професионален съвет: Сложете си парола, която включва числа, букви и символи.

Източник: cnet

Превод и редакция: „Нова Вест“