Въздушни удари убиха шестима цивилни в Източна Гута

41

Снимката е илюстративна

Въздушни удари на сирийския режим убиха през нощта шестима цивилни, сред които 2 деца, в Източна Гута след еднодневно прекъсване на смъртоносните бомбардировки на бунтовническия анклав, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

От 5 февруари режимът на президента Башар Асад засили бомбардировките на обсадения регион близо до столицата Дамаск и уби над 245 цивилни, сред които и десетки деца.

В събота правителството в Дамаск отслаби въздушните удари срещу Източна Гута, тъй като имаше израелски въздушни рейдове срещу цели, свързани със сирийския режим и Иран, вътре в страната.

Въздушните рейдове на режима започнаха отново в събота вечерта и причиниха смъртта на шестима цивилни, а повече от 50 души са ранени, съобщи базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права.Пет от жертвите, сред които две деца, са убити в главния град в региона Дума, съобщи ръководителят на обсерваторията Рами Абдел Рахман.

Западните държави изразиха тревога от правителствената кампания срещу Източна Гута, където 400 000 души са обсадени от 2013 г. и понасят недостиг на храни и медикаменти.

Съветът за сигурност на ООН обмисля внесена от Швеция и Кувейт проекторезолюция с настояване за 30-дневно спиране на огъня в Сирия, което да позволи спешна доставка на хуманитарна помощ. В текста се настоява и за незабавно прекратяване на блокадите, включително и на тази в Източна Гута.

Обсъжданията по предложената мярка трябва да започнат в понеделник, а дипломати казаха, че може бързо до се стигне до гласуване в Съвета за сигурност.