Самолетът на Макрон се блъсна в този на президента на Сенегал

26

Снимка: bnr.bg

Пилотът на Емануел Макрон, управлявал Falcon 7X е изпуснал маневрата си. Докато той се опитвал да премести президентския самолет случайно е закачил друг летателен апарат. И то не кой и да е самолет, цитирано от БГНЕС.

Става въпрос за Airbus A319 на Маки Сал, президентът на Сенегал. Най-малкото, това е комична сцена, която се случи в събота, 3 февруари на летището Сейнт Луис в Сенегал, самолетът на Емануел Макрон се удари в този на сенегалския президент Маки Сал.

Според местните медии, чиято информация се препредава тази седмица от Paris Match лицето, което е пилотирало Фалкона на френския държавен глава се е опитало да направи маневра, с цел предната част на самолета да не стои срещу вятъра.

Една маневра, която приключи със сблъсък – опашката на президентския джет остърга дясното крило на Air­bus A319 на Маки Сал. Инцидентът е станал около 11 часа преди обед, местно време. Въпреки, че при инцидента няма пострадали, един от самолетите не можа да излети. Според сенегалските медии внушителният Еърбъс на президента Маки Сал не е бил повреден.

От друга страна пък малкият Фалкон на Емануел Макрон е счупен. Според генералният директор Папе Маел Диоп на агенцията за сенегалските летища екипът на президентския джет е виновен за инцидента.

Помощник пилотът на Фалкона е заблудил пилота. Няма никаква вина нито на летищните власти на Сенегал нито на застрахователната компания“, каза за сенегалското радио RFM, директорът.

Една човешка грешка, която създаде малко грижи на Емануел Макрон и екипът му. Френският държавен глава и съпругата му бяха на официално посещение в Сенегал през последните почивни дни.

Макрон председателстваше третата международна конференция за образование. След това от Дакар той замина за Сейнт Луис, където трябваше да защити каузата за климатичните промени. И в момента когато трябваше да се завърне в страната след толкова напрегнати дни, Макрон бе изправен пред този неочакван сблъсък между неговия самолет и този на сенегалския му колега.

Жулналистът Матю Коа от BFM TV, който следеше визитата на френския държавен глава съобщи в Туитър, че Фалконът е бил прикован към асфалта.

„Самолетът на президента не успя да излети от Сейнт Луис. Емануел Макрон трябваше да използва този …. на журналистите.“

Информацията бе потвърдена от специалния пратеник в Сенегал, който каза, че журналистите е трябвало да чакат „за да се върне за тях“. Paris Match от своя страна информира, че Маки Сал, като „добър играч„ е предложил на Макрон да го закара в Дакар с личния си самолет. Останалата част от делегацията, както уточнава списанието, се е наложило да се върне във Франция със самолет на сенегалските авио линии