Македония да каже коя ще е първата дума в нейното името, призова гръцкият външен министър

37

Гърция свърши своята работа и сега Македония трябва да каже какво е договорено между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев за името ѝ на Световния икономически форум в Давос.

Това обяви външният министър в Атина Никос Коциас в интервю за „Евронюз“, проведено на гръцки език и цитирано от сайта на телевизията, агенция МИА и други македонски издания.

Коциас настоя, че Скопие не подготвя обществото за промяната на името, както е било договорено, а гръцките власти го правят въпреки общественото недоволство. Според него в Давос са обсъдени няколко варианта на името, отговарящи на гръцкото изискване „ерга омнес“ (името да е за употреба в международната и двустранната комуникация, а по-късно – и вътрешно). Министърът не даде повече подробности.

На тази среща е договорен и един приемлив вариант, върху който Заев трябва да помисли и да го представи на македонското общество, каза гръцкият първи дипломат. „Очаквам официално Скопие да излезе пред хората и да каже коя добавка би влязла в употреба“ и „кое прилагателно ще бъде пред съществителното„, обясни Коциас. С тези думи той повтори сегашната позиция на Атина, че „Македония“ ще е съставна част от бъдещото, признато и от Гърция, име на страната независимо от многохилядните протести в столицата и в Солун през последните седмици.

Неофициално петте предложения за име, изпратени в хода на преговорите до управляващите в Атина и Скопие, са Нова Македония, Северна Македония, Горна Македония, Вардарска Македония и Македония (Скопие). Това са „кратки“ форми – пред всяка една от тях в пълното име трябва да пише „Република“. Гръцки медии писаха в края на януари, че Нова Македония е предпочитаната от Скопие форма, а Горна Македония – от Атина. В интервюто Коциас казва, че Гърция би предпочела „име със славянски привкус“, което по думите му е сред предложенията. „Зависи от нас да се договорим, а изборът зависи и от критериите на правителството в Скопие„, допълни той.