Англичанин получи кръвоизлив в мозъка заради енергийни напитки

97

Баща на три деца, отървал се на косъм от смъртта, след като изпил 25 енергийни напитки за шест часа, призова те да бъдат забранени, пише британският вестник Metro, цитирано от факти.бг.

56-годишният Ник Мичъл от Западен Йоркшир претърпял мозъчен кръвоизлив и три микроинсулта, след като изгълтал съдържанието на 25 кенчета по време на запиване с приятели в местен караоке бар.

Тези напитки почти ме убиха. Бях толкова близо до смъртта, че дори си мислех, че може и да не преживея операцията. Те не трябва да се продават. Те са толкова вредни и лоши, колкото и наркотиците и трябва да бъдат забранени“, споделя той.

След като се прибрал у дома Ник започнал да усеща болки в главата. В крайна сметка бил откаран по спешност в болница Дюсбъри, където лекарите потвърдили, че има кръвоизлив, причинен от предозиране с кофеин.

През следващата седмица той получил три микроинсулта. Години по-късно той все още усеща последиците от неразумната си постъпка — има проблеми с говора и произнасянето на някои думи.

Адската нощ на Ник се случила преди 8 години. Макар и толкова години по-късно, той разказва историята си, за да предупреди младежите и да ги възпре да се пристрастят към тях.

Имах чувството, че някой е разбил главата ми с чук. Можех да чуя как бие сърцето ми, все едно беше в ушите ми. В миналото страдах от мигрена, но това не може да се сравни с тях. Болката беше толкова силна, че дори не може да се опише“, спомня си още той.

Европейската комисия по безопасност на храните на свой ред заяви, че приемът на до 400 мг кофеин на ден (пет кутии от 250 мл или пет чаши кафе) не представлява опасност за човешкото здраве“.