Световни банки забраниха покупките на криптовалути с кредитни карти

28

Три от най-големите американски банки – ЈРМоrgаn Сhаѕе, Ваnk оf Аmеrіса и Сіtіgrоuр, обявиха, че от февруари са въвели забрана за закупуването на на каквито и да било криптовалути чрез издадените от тях кредитни карти, съобщава capital.bg

Малко по-късно и британската Llоуdѕ Ваnkіng Grоuр, в която влизат още Bank of Scotland, Halifax и MBNA, oфициaлнo съобщи, чe c нейните 9 млн. кредитни карти не могат да се извършват транзакции за закупуването на Bitcoin и други дигитални валути. Забраните обаче не се отнасят до дебитните карти.

След това силно ограничение на притокът на свежи пари към криптопазара цените на основните цифрови валути отново тръгнаха на долу. Bitcoin слезе под 8000 долара, а Ethereum се движа около 800 долара.

Блокираме покупките на криптовалути с наши платежни средства заради огромната волатилност и високия риск, който крият подобни инвестиции“, обявиха от J.P. Morgan Chase, правейки уточнението, че ще преразгледат решението си, когато този пазар се нормализира. Подобни съобщения разпространиха и другите две американски банки.

Според разясненията на Lloyds Bank причина за крайната мярка е, че много хора купуват на кредит Bitcoin и други криптовалути, но при рязко понижаващите се цени в определен момент не могат да върнат задълженията си.