Сваленият руски пилот в Сирия се взривил с граната с думите „Това е за момчетата“

35

Руски медии нарекоха герой загиналия пилот на Су-25 в Сирия, който взривил граната, за да не попадне в плен на джихадисти след свалянето на самолета му, съобщи Би Би Си.

Последните думи на майор Роман Филипов били: „Това е за момчетата“.

Неговият щурмови самолет Су-25 бе свален в събота в северозападната провинция Идлиб над територия, контролирана от ислямистки бойци. Той успял да катапултира, но загинал в бой с врага.

Руското военно министерство обяви в понеделник, че майор Филипов ще бъде удостоен посмъртно с отличието „Герой на Русия“. Той водеше неравна битка със служебното си оръжие до последния миг от живота си.

Обграден от терористи и тежко ранен, руският офицер се взриви с граната, когато екстремистите достигнаха на няколко десетки метри от него, се посочва в съобщението. Пилотът героично загина.

Ние се гордеем с нашите герои, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според руски медии сирийски, а вероятно и руски части със специално предназначение в момента действат в района на инцидента, опитвайки се да приберат тялото на пилота, а по фрагменти от ракетата, улучила самолета, се опитват да разберат кой я е доставил на бунтовниците.

Отговорност за свалянето на самолета пое джихадистката група „Тахрир аш Шам“, който контролира по-голямата част от Идлиб. Най-влиятелната фракция в нея е Фронтът „Ан Нусра“ – бившия клон на „Ал Кайда“ в Сирия.