Честваха 140 години от създаването на пожарната служба в Плевен

233

На 1 февруари 2018 година в областния град се проведоха много инициативи, посветени на 140-годишния юбилей от създаването на Плевенската пожарна служба.

Тържеството започна с водосвет за здраве и благоденствие, организирана е изложба от снимки и документи, предоставени от Държавния архив и от лични архиви, и вещи, предоставени от бивши служители. Експозицията е устроена във фоайето на концертната зала в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ – Плевен. Сред инициативите са и тържествено заседание с връчване на плакети и грамоти на официални гости и ветерани, демонстрация на пожарна техника на улица „Св. Св. Кирил и Методий“ и парад на пожарна техника с почетна обиколна на Плевен.

„Знам, че освен пазители на традициите, вие сте и новатори. Вярвам във всички служители на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението в Плевен. Грижете се за вашата подготовка, за да бъдете полезни на хората тук“. С тези думи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов се обърна към служителите на плевенската пожарна. Той им честити 140-годишния юбилей и пожела спокойна и безаварийна служба.

Близо век и половина поколения доблестни пожарникари с високия си професионализъм успяват да защитават авторитета и моралните устои на плевенската пожарна и с готовност и риск за собствения си живот продължават да поддържат непреклонната връзка на доверие с хората. Да бъдеш пожарникар винаги е било въпрос на чест и огромна отговорност – обърна се към огнеборците областният управител на Плевен Мирослав Петров. Да се изправиш всеки ден пред неконтролируемата мощ на огнената стихия, изисква смелост. Да действаш бързо и правилно в критични ситуации изисква опит, екипност и непоклатима дисциплина. Да спасиш човешки живот, рискувайки себе си – за това се изисква кураж и е израз на истинско мъжество, допълни още областният управител.

Гости на официалната церемония бяха и кметът на община Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев.

Всички гости и огнеборци бяха поздравени с изпълнения от ученици от Национално училище по изкуства „Панайот Пипков“. Празненството завърши с преминаване на пожарни автомобили по улиците на град Плевен с включени сирени.