Роднините на убитата Дамла всеки ден се молят на гроба й

92

Снимка: Фейсбук

Две седмици преди изтичането на срока на разследване на случая с убийството на 7-годишната Дамла Муса от Момчилград в окръжната прокуратура в Кърджали все още не са наясно дали ще искат удължаването му.

Двумесечният срок, предвиден в закона, изтича на 17 февруари. Едва тогава ще стане ясно дали обвинителният акт срещу направилия пълни самопризнания 25-годишен Мехмед Хасан ще бъде внесен в съда, пише 24 часа.

Дотогава задържаният за убийството остава в следствения арест на Кърджали за постоянно. Мярката му беше наложена от окръжния съд два дни след задържането му. По време на заседанието Мехмед заяви, че желае да остане в ареста. Според разследващи обвиненият в убийство се страхува да не бъде върнат в Момчилград, където да го застигне гневът на съгражданите му.

“Казват, че Фатме, майката на Мехмед, ходи всеки петък на свиждане в Кърджали и двамата се срещат за половин час’, твърди Емине Юсеин, роднина на семейството на Дамла. Тя не е срещала майката на убиеца, която избягвала да се появява на публични места в града.
Родителите на Дамла са в Момчилград и все още не са се отърсили от шока след убийството. Бащата, който преди смъртта на момичето работеше в Белгия, сега е в родния си град. Семейство Муса все още не живее в жилището си. а при роднини.
“Ходим всеки ден на гроба на Дамла. Плачем и се молим за душата на малкото ангелче“
, казва Емине Юсеин.

Емине Юсеин, роднина на семейството на Дамла / Снимка: 24 часа

Тя и останалите роднини на Дамла не знаят на какъв етап е разследването по случая. Не са наясно и с мотивите за престъплението. От прокуратурата категорично отказват да посочат защо Мехмед е убил Дамла.
По неофициална информация причина за убийството са пари. В деня. преди да извърши престъплението, Мехмед поискал от Садет – майката на детето, пари назаем и тя му дала 50 лева. Мехмед решил, че в жилището й има още. Използвал, че жената е нощна смяна, за да търси пари от апартамента. Влязъл в дома на 17 декември призори, но Дамла се събудила уплашена и извикала. Тогава мъжът
притиснал с ръка, носа и устата и задушил детето, а по-късно залепил лицето му с тиксо. След това напуснал жилището, без да вземе нищо от него.

Малко след убийството майката на Дамла се прибрала от нощна смяна и открила тялото на момичето. На лицето му имало залепено тиксо.
“Опитах се да направя сърдечен масаж. Телцето беше още топло. Майката ме питаше: “Бие ли сърцето?“, а аз й отговорих положително. Нямаше как да й кажа, че не усещам сърцето на Дамла“, разказа Стефка Николова. Тя живее един етаж под семейство Муса. Чула виковете на майката и излязла навън, когато Садет и друга съседка вече изнасяли детето по стълбището. Пристигналият малко по-късно екип от Бърза помощ също установил, че Дамла е мъртва.

Заради липсата на задържан за убийството и пълното информационно затъмнение, наложено от прокуратурата, напрежението в Момчилград ескалира. Стигна се до протести на местните. Според участници в тях Мехмед дори е участвал в един от протестите. Разплитането на случая започна след пристигането на ДНК експертизата, направена на тиксото, с което е било облепено лицето на Дамла. Резултатите категорично показали, че зад престъплението стои Мехмед. Според полицаи, хладнокръвието му било сломено едва след като бил арестуван.

“Когато се качваше в патрулката, Мехмед започна да крещи: “Не съм я убил. Защо ме задържате? Не съм убиец”, разказаха полицаи. По-късно при разпитите в полицията направил пълни самопризнания.

Мехмед Муса в съдебната зала / Снимка: 24 часа

Късно вечерта в деня на задържането младият мъж е признал вината си и пред дежурен окръжен съдия в Кърджали. Според източници от полицията при претърсване на жилището на Мехмед било открито топче тиксо. То било същото, с което било облепено лицето на мъртвото дете.

В нощта след задържането на Мехмед трябваше да се проведе следствен експеримент, но група гневни жители на Момчилград обсади блока, в който беше убита Дамла. Това принуди разследващите да отложат екперимента. Той беше проведен на следващия ден.

Районът около блока беше предварително отцепен от полиция и жандармерия, а Мехмед беше доведен до мястото на престъплението при засилена охрана. По време на следствения експеримент задържаният показал как точно е влязъл и е извършил престъплението. Разказал как съвсем случайно се сдобил с ключ от жилището. При едно пътуване до Кърджали Дамла изпуснала ключа си в колата му. Мехмед го открил по-късно, но не го върнал на семейството, а го задържал и го използвал в нощта на убийството, за да проникне в апартамента.

Садет Муса, майка на Дамла / Снимка: 24 часа

“Каквото и да стане, нищо няма да върне Дамла. Тя ще си остане в гроба, а за нас е мъката. Надеждата ни е, че убиецът ще получи заслуженото наказание”, казва Емине Юсеин.