Великата Стоянка Мутафова празнува 96-тия си рожден ден

64

На днешния 2 февруари своя 96-ти рожден ден празнува голямата и обичана от всички българи Стоянка Мутафова.

Рожденият си ден Стоянка Мутафова ще отпразнува от сцената на Сатиричния театър. Днес легендарната актриса  ще играе в представлението „Столетие мое”, в което влиза в образа на столетницата Малу. Там на сцената ще събере “театралните си“ дъщери, внучки и правнучки, с които ще изпадне в забавни заяждания и суетни.

Родена през 1922 година в София, тя започва великата си кариера още през 1946 година.

До ден днешен тя играе, като е участвала в десетки театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатиричния театър, Театър Възраждане и други. Играла е и в емблематични за киното филми като „Специалист по всичко“, „Кит“, „Езоп“, „Топло“, „Бялата стая“ и други.

Стоянка Мутафова завършва Консерваторията по изкуствата в Прага, Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалност „Класическа филология” и Държавната театрална школа в София. Между 1946 и 1949 г. тя работи в театър в Прага, а след това прекарва седем години в Народния театър в София.

Тя е един от основателите на Държавния сатиричен „Алеко Константинов”, на сцената на който се изявява и до днес. Актрисата е носител на награда „Паисий Хилендарски” и орден „Стара планина” първа степен.