Освободиха кмета на Септември срещу гаранция от 250 000 лв. (Видео)

56

Арестуваният кмет на Септември Марин Рачев е освободен срещу парична гаранция от 250 000 хил. лв., каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. При обиск в дома му, в нощното шкафче на кмета са намерени копия от справки на ДАНС, касаещи местните избори през 2015 г. Справките касаят региона, уточни Гешев.

Освен кметът, с повдигнато обвинение за документни престъпления е и служител на общината. При обиските са намерени листи, на които имало написани въпроси и отговори за това как да се действа и какво да се отговаря в случай на арести и полицейска акция, съобщи Дарик.

Освен това разследващите намерили и тефтер, в който били записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината. Назначена е експертиза на справките на ДАНС, които по думите на Гешев не са с гриф „секретно“, но били за служебно ползване.

Припомняме, че в Септември бе организиран мащабен протест. Митингът е организиран в защита на арестувания вчера кмет на общината Марин Рачев.

Участници в събитието твърдят, че искат да окажат морална опора на Марин Рачев и не се опитват да приложат натиск върху разследващите го служби. Смятат, че за пръв път градът има управник, който прави нещо смислено и полезно за гражданите.