Гонят бивш военен на легло от ведомствено жилище

172

Снимка: Фейсбук

Станислав Бутенко, бивш български военен,  може да остане на улицата, заедно с жена си.

Станислав Бутенко служи в продължение на 22 години на българската армия. Награждаван с ордени и медали, в момента той живее заедно с 67-годишната си съпруга във ведомствено жилище, осигурено още през далечната 1981г. от българската армия (БНА), разказа пред Нова Вест синът му Пламен Бутенко.

„Вече 38 години родителите ми живеят в това жилище, предоставено от армията на баща ми като бивш военнослужещ. И сега искат да ги изгонят на улицата. Те няма къде да отидат. Не разполагат и с толкова големи средства от пенсиите си, за да могат да се справят.„, уточни Пламен.

Като причина за освобождаването на апартамента от Министерството на отбраната изтъкнали пред Пламен, че жилището е необходимо за ползване от други военни, които в момента са в длъжност.

И двамата родители на Пламен са обездвижени след прекаран инсулт и до момента дъщеря им се грижи до колкото може за тях.

До момента през всичките 38 години от жителството си във ведомството, родителите на Пламен са заплащали наем за жилището, както и всички битови сметки.

„Дори наскоро правихме ремонт за наша сметка, сменихме дограмата. Всичко това, защото жилището беше предоставено с уговорката, че ще бъде до живот.„, допълни синът на Станислав.

Пламен Бутенко показа и настанителната заповед от 81г. , в която е упоменато, че жилището се предоставя на Станислав Бутенко заради дългогодишната му служба в армията.

По негови сведения, още тогава е имало устна уговорка между баща му и армията, че жилището се предоставя до живот на семейството.

В сградата, намираща се в столичния кв. „Гевгелийски“ живеят и други бивши военнослужещи, също получили правото на ползване на жилищата. 8 етажа с по 8 входа, като на всеки етаж по няколко апартамента.

По информация на Пламен Бутенко, всички останали жители в сградата няма да бъдат изгонени, тъй като всички са успели да закупят ведомствените жилища.

Имахме възможност да закупим апартамента, дори бяхме подготвили всички документи, но изведнъж документите изчезнаха от Министерството.“, твърди потърпевшият син.

Това, което Пламен възнамерява да направи за момента е да обжалва заповедта за напускане на жилището в съда.

В социалните мрежи, той се обръща към всички, които искат и могат да му помогнат по някакъв начин: